szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírusos betegek tüneteit enyhítő, kísérleti vérplazmaterápia kidolgozását és alkalmazását támogatja.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az ITM egy olyan projektet támogat, amelynek célja, hogy a koronavírus-fertőzés ellen hatékonyan lehessen alkalmazni a szérumterápiát. Ehhez szükségesek a COVID-19-ből felgyógyultak levett vérplazmái.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján az áll, hogy a projektet Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A cég innovatív vérszérum terápiákat fejleszt, hagyományos célterülete az ízületi regeneráció és a csontpótlás.

A tárca támogatása azonban most lehetővé tette, hogy a vállalkozás a kutatási és gyártási kapacitásait a vírusellenes szérumterápia kidolgozására fordítsa. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelynek beadása a héten megkezdődhet. Fő partnerük az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg – írják.

A projekthez olyan donorokat keresnek, akik átestek már a koronavírus-fertőzésen, és hivatalosan is gyógyultnak tekinthetők, "így védettek a másokra veszélyes koronavírus ellen", de azt érdemes hozzátenni, hogy a WHO épp a napokban jelezte, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy egy leküzdött COVID-19 betegség után kialakulna az immunitás.

Eddig 40-en jelentkeztek a vérplazmavételre. Az orvosi csapat szakemberei a donorokat az operatív törzs segítségével fogják a vérplazmaadás helyszínére szállítani.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!