szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De egy szót sem ejtett a színházas ügyről. A székely polgári kezdeményezés kapcsán szólalt meg, de beszélt arról is, hogy új projektekre készül.

Március végén Eszenyi Enikő visszavonta pályázatát a Vígszínház igazgatói posztjára, és bejelentette, hogy többé nem kíván részt venni a színház munkájában sem. Lemondására azt követően került sor, hogy a társulat egykori és jelenlegi tagjai közül többen is az Eszenyi által gyakorolt verbális erőszakról, hatalmi pozíciójából fakadó visszaélésekről számoltak be. Bár a megszólalók véleménye, miszerint Eszenyi nyilvánosan megalázta a színészeit, stílusa miatt pedig rossz hangulat uralkodott a színházban, egybehangzó volt, az intézményvezető cáfolta ezeket az állításokat, és nem kért bocsánatot sem.

Körülbelül másfél hónappal az események után most viszont megszólalt, igaz, rövid videós interjújában egyetlen szó sem esett a történtekről. Annak kapcsán nyilatkozott az Írdalá.hu weboldalnak, hogy ő is támogatja a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését, amelynek célja, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak.

A Zoom-bejelentkezésben elmondta, hogy bár karantén időszakában "az ember kicsit feleslegesnek érzi magát, mint művész", de ő készül új projektekre. "Abban reménykedem, hogy akkor, amikor ennek az időszaknak vége, mindazt vissza tudom, tudjuk adni, amit most kaptunk sok-sok embertől”.

Azért támogatta a székelyek polgári kezdeményezését, mert a tavalyi évadban két előadással is voltak Székelyföldön, ahol olyan "megható szeretettel" fogadták őket, hogy az nagyon nagy hatással volt a társulatra. "Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson jártunk, rengeteg barátunk van ott. Nagyon sok fiatal jött el az előadásra, és az ő fejlődésük miatt fontos meglépni és támogatni a polgári kezdeményezést”.

Végezetül arra kérte a nézőket, hallgatókat, hogy a fiatalokért, a gyerekekért tegyék meg, hogy aláírják a kezdeményezést, mert a határon túliaknak is meg kell adni a lehetőséget, hogy ki tudják fejezni magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Hiányoljuk Eszenyi Enikő bocsánatkérését – közös nyilatkozatot adtak ki a volt vígszínházi tagok

Helyénvalónak tartják, hogy Eszenyi Enikő múlt héten visszavonta igazgatói pályázatát, de ez a fejlemény nem elégséges. A Vígszínház társulatának egykori tagjai egy új, közös nyilatkozatban kérik a fenntartót, hogy független szakértőkkel vizsgálják meg: a felidézett események jogilag is kimerítik-e a munkahelyi zaklatás fogalmát.

hvg.hu Kult

Eszenyi Enikő visszavonja a pályázatát és befejezi vígszínházi munkáját

"Maga és mások méltóságának megőrzése érdekében" befejezi munkáját az általa tizenegyedik éve vezetett Vígszínház élén Eszenyi Enikő – írta az igazgató közleményében. Lemondását számos egykori társulati tag és a színház néhány jelenlegi alkalmazottjának együttes kiállása előzte meg, sokak szerint Eszenyi vezetői stílusa elviselhetetlen közeget teremtett a színházban.

Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt

Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt

Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

Menesztették a Mainz vezetőedzőjét, de állítólag nem Szalai Ádám ügye miatt

Menesztették a Mainz vezetőedzőjét, de állítólag nem Szalai Ádám ügye miatt