szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ennek is a koronavírus-járvány az oka.

A kanadai Calgary-i Állatkert visszaküld két óriáspandát Kínába, mivel nem tud számukra elegendő bambuszt biztosítani a koronavírus-járvány következményeként. Az állatkert légi úton, Kínából szerzi be a bambuszt, ám a járvány miatt leállt a légi forgalom, és nem tudják beszerezni a szükséges élelmet.

A két óriáspanda, Er Shun és Da Mao egy Kínával kötött tízéves megállapodás szerint 2023-ig élhetett volna Kanadában, de az állatkert úgy döntött, korábban hazaküldi a veszélyeztetett fajhoz tartozó állatokat.

A pandák tápláléka szinte kizárólag friss bambuszból áll; egy példány naponta 40 kilogrammoz fogyaszt el.

Az állatkert megpróbált más forrásokból bambuszhoz jutni, de számos logisztikai nehézségbe ütközött. Attól is tartottak, hogy ha hirtelen elapadnak az új források, a pandák teljesen élelem nélkül maradnak.

Az állatkert arról is beszámolt, hogy jó ideje próbálják szaporodásra bírni a pandapárt, és végül éppen most, a járvány miatt elrendelt karantén alatt sikerült. Ezért is tartják fontosnak, hogy a pandák visszatérjenek Kínába, ahol nyugodt körülmények között élhetnek tovább és biztosított az ellátásuk.

Clément Lanthier, az állatkert igazgatója hangsúlyozta, hogy nehéz döntés volt, de az állatok jólétét tartották szem előtt.

Er Shun és Da Mao 2014-ben érkezett Kanadába, öt évet töltöttek a Torontói Állatkertben, majd 2018 márciusában két bocsukkal Calgaryba kerültek. A kölyköket már visszavitték Kínába.

Lanthier elmondta, hogy a pandák hazaszállítását néhány hete kezdték szervezni, jelenleg a szükséges engedélyekre várnak, amelyeket a héten kaphatnak meg.

Az óriáspandák a Föld legritkább állatai közé tartoznak. Vadon 1864 példány él belőlük. Kína a "pandadiplomácia" keretében hosszú évek óta ad kölcsön óriáspandákat külföldi állatkerteknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok