szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komolyan meghurcolta a tankerület a „vasalódeszkás” tanárt.

„Ön a Makói József Attila Gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottjaként /…/ az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott.  /…/ A vizsgálat megerősítette, hogy Ön nem az adott helyzetnek megfelelően járt el, és a vizsgálat során Ön elismerte, hogy szerette volna jelen helyzetben „felrázni” a diákokat, és humorosan közelíteni meg a témát, hogy ezzel is aktivizálja őket” – írta írásbeli figyelmeztetésben a helyi tankerület annak a testnevelőtanárnak, aki a tantermen kívüli digitális rend kezdetén egy humoros videóval próbálta felrázni a diákjait.

Íme az inkriminált videó:

Vezsenyi László lapunknak megerősítette, hogy váratlan fordulatot vett az ügy az egyébként ártatlan, és rendkívül népszerű videója miatt. Annak ellenére, hogy nívódíjas pedagógus, diákolimpikonok kerültek ki a keze közül, elvették tőle a csoportjait. A videó ugyanis megbocsáthatatlan bűn a helyi oktatásirányítás szemében.

(A makói gimnáziumban az utóbbi években több érdekes történés is volt, mint beszámoltunk róla, 22 év után nem újrázhatott az oktatáspolitikát kritizáló korábbi iskolaigazgató, noha egyedüliként pályázott a címre, Rója István búcsúlvelében politikai okokról írt, és cáfolta Lázár Jánost, aki az iskola színvonalának csökkenéséről beszélt. Idén ugyanebben a tankerületben történt, hogy a már kihirdetett felvételi eredmények ellenére több diákot mégsem vettek fel a kiválasztott gimnáziumba, a tankerületvezető nem tudott a felháborodott szülőknek magyarázatot adni.)

A pedagógusnak ítélték oda a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Civil Kurázsi Díját, ez alkalomból készített vele interjút a PDSZ-hez köthető nedolgozzingyen.hu.

„A diákok nagyon lassan csatlakoztak a csoportokhoz. Nem fért a fejükbe, hogy milyen lehet az a testnevelés, ami digitális” – emlékszik vissza a karanténoktatás kezdeteire a pedagógus. A gyerekek igen kevéssé voltak motiváltak, nem értették, mi folyik. Az iskolaigazgató azt mondta a tanároknak, hogy legyenek kreatívok a motiváció felkeltésében.

„Na, ekkor jött az ötlet a párommal, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy vicces videót, hogy egy kicsit feldobjuk a gyerekeket, akik aztán motiváltabbak is lesznek majd, csak felmennek csatlakozni az oldalra. Felvettük otthon többször is, hatalmasakat nevettünk – aztán kiválasztottuk a legjobban sikerült verziót. Amit aztán fel is töltöttem a YouTube-ra.”

Hogy mennyire volt sikeres az akció, arról már Vezsenyi nem tudott meggyőződni, másnap reggel telefonált a vezetője, hogy azonnal szedje le a videót, mert a tankerület vezetője fel van háborodva, tajtékzik. Nagy nehezen le is szedte a videót, ami ekkorra már olyan 1700 megtekintésnél járt.

Ezzel nem elégedtek meg, elvették a pedagógustól a csoportjait, azaz még aznap letiltottak a tanításról.

„Először is jött az írásbeli figyelmeztetés. Annak ellenére is, hogy nyilvánvalóan nem oktatóvideót készítettem – ezt azzal indokolták, hogy az iskola pólója van rajtam. Ami már csak azért is vicces indoklás, mert mindenki tudja: testnevelés órákon az iskola pólóit viseljük, mivel én vezettem be ezt. Minden osztály választhat magának egy iskolapóló-színt – így aztán meg lehet különböztetni őket egymástól, amikor, mondjuk, három osztály osztozik a csarnokon egyszerre.”

Aztán viszont jött egy sor elég megalázó intézkedés. Először is át kellett adnia a tanulói csoportjait a kollégáinak. „Ez egy igen megalázó dolog. Mintha valami bűnöző lennék, vagy nem is tudom… A lényeg, hogy a továbbiakban nem küldhettem a diákoknak semmilyen digitális anyagot. Azaz most úgy nem taníthatok, hogy közben nem is vagyok felfüggesztve. Ennek ellenére viszont utasítottak, hogy a tananyagokat attól még el kell készítenem, és minden nap reggel el kell küldenem.”

Azt is kiadták a pedagógusnak, hogy tanulmányoznia kell a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a Nemzeti alaptantervet. A tankerület vezetője azt is elvárta volna, hogy az igazgató ezekből kérdezze ki a testnevelőtanárt. Ez utóbbitól az igazgató végül eltekintett.

Írt a pedagógus Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ vezetőjének, aki három hét után annyit válaszolt, hogy forduljon panaszával a tankerület vezetőjéhez. Azaz ugyanahhoz az emberhez, aki ezeket az aránytalan büntetéseket kiszabta rá.

„Annyit tudok mondani, hogy nekem most marhára elment a kedvem a tanítástól, 30 év után. Borzasztó csalódott vagyok. Hogy eltiltottak a diákjaimtól – ezt rettenetesen aránytalannak érzem. Nem biztos, hogy a jövőben a pályán akarok maradni – de majd eldől még ez.”

Mint lapunknak elmondta, a kollégái csak részben ismerik a történetet, többségében azt hiszi, elismerően és megértően állnak mellette. "De ők sem tudják milyen érzés, ha valamit szívvel-lélekkel csinàl az ember évtizedekig és egy pillanat alatt úgy érzi, megszégyenülten egyedül marad. Ne haragudjon, nem kívánok erről többet beszélni, mert ez olyan seb bennem, ami ilyenkor állandóan felszakad" – nyilatkozta a hvg.hu-nak a pedagógus.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Több száz tüntető próbált bejutni a szerb parlament épületébe

Több száz tüntető próbált bejutni a szerb parlament épületébe

Ezrek tüntettek Oroszországban a letartóztatott kormányzó miatt

Ezrek tüntettek Oroszországban a letartóztatott kormányzó miatt

Óriás torlódás az M0-on

Óriás torlódás az M0-on