szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két férfira támadt egy medve Trento megyében. A hatóságok keresőakciót indítottak, hogy megtalálják az állatot.

Kilövési engedélyt adtak ki egy olaszországi medvére, amely emberekre támadt. Az egyelőre be nem azonosított állat hétfő este támadott meg egy 59 éves férfit és 28 éves fiát Trento megyében, Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartományban.

Maurizio Fugatti, az észak-olaszországi Trento megye vezetője szerdán adta meg a kilövési engedélyt az állatra. Az állatvédő szervezetek tiltakoznak és bejelentették, hogy a rendelet ellen jogi lépéseket tesznek.

A megtámadott férfiakat hétfő este szállították kórházba, életveszélyes állapotban. Apa és fia sötétedéskor a Val di Non völgyben, a Monte Peller hegy közelében jártak, amikor összetalálkoztak a ragadozóval. A fiú szemtől szemben találta magát a medvével, mely maga alá gyűrte őt. Az apa az állatra rontott, hogy kiszabadítsa fiát.

Az 59 éves férfi mély sebeket szerzett, egyik lába többszörösen eltört. A fiú felszíni sérüléseket szenvedett.

A trentói hatóságok keresőakciót indítottak, hogy megtalálják az állatot, amelyet a megtámadott férfiak ruháján talált DNS-nyomok alapján tudnak majd azonosítani. Egyelőre nem tudni, hogy hím vagy nőstény volt-e, amely bocsait akarta megvédeni. A tartományban mintegy 90 ragadozó él szabadon. Gyakran behatolnak a lakott területekre is, és megtámadják a haszonállatokat.

A trentói medvék májusban lettek híresek, amikor egy kiránduló család találkozott egy állattal a Dolomitokban. Akkor nem történt tragédia, de az erről készült felvétel bejárta a világsajtót.

Egy, az Európai Unió által támogatott projekt keretében 1999-ben tucatnyi medvét költöztettek a területre Szlovéniából.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!