szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már zajlik a tiszavirágzás, az egyedülálló természeti látványosság, amit nemrég a Hungarikum Bizottság mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket, hungarikumnak nyilvánított.

A tiszavirág a legnagyobb kérész Európában, 2,5-3,8 centiméteresre nőhet, fehér farksertéinek hossza a 8 centimétert is elérheti. A nőstények nagyobbak, farksertéik pedig rövidebbek, így gyorsabban is repülnek, mint a hímek.

Egy-egy nőstény 7-8 ezer megtermékenyített petét rak a víz felszínére, amelyek a fenékre süllyedve kikelnek, majd az aljzatba vagy a partoldalba fúrják magukat. Három évig fejlődnek, miközben a vízben lebegő szerves törmelékkel táplálkoznak, s 15-25 alkalommal vedlenek.

A három év elteltével a víz felszínére emelkednek, s átváltozás után párosodnak. A hímek röviddel ezután, a nőstények pedig a petéik lerakását követően elpusztulnak.

©
©
©
©

Két éve videóra vették, hogyan zajlik az állatok vedlése:

Elképesztő videó arról, hogyan alakul át a tiszavirág

A videót készítő Marianna kiült a Tisza partjára szerda délután, ahol egyszer csak az ölébe pottyant egy épp párzóképes imágóvá vedleni készülő Palingenia longicauda, azaz tiszavirág.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!