szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendező szerint korábban telket ajánlottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek a Müpánál, de azt az SZFE nem fogadta el.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnökeként kötelessége állást foglalnia színházszakmai kérdésekben Vidnyánszky Attilának, nyilatkozta a Nemzeti Színház igazgatója a Népszavának. A rendező elmondta, hogy többször is találkozott M. Tóth Gézával, a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) korábbi rektorával, akivel arról beszélgettek, hogy miként lehetne az SZFE infrastrukturális helyzetén javítani.

"A minisztérium telket ajánlott a Nemzeti és a Müpa mellett erre a célra. Ma egy irodaház épül ott, ahol már javában működhetne a korszerű egyetem.

Erre az egyetem vezetői másként emlékeznek, azt írja egyikük, hogy olyan ajánlatot kaptak, amit képtelenség lett volna elfogadni. Komoly politikai szándék mutatkozott arra, hogy ez a helyzet megoldódjon, lett volna pénz is a beruházásra, de akkor is rövidlátó politikai, ideológiai döntés született az egyetem részéről” – nyilatkozta Vidnyánszky.

Az igazgató elmondta, milyen konkrét problémái vannak a színművészeti egyetemmel. Szerinte az egyetem vezetése nem nyitott a párbeszédre, például arról, hogy ki indíthat osztályt az SZFE-n.

„Évekkel ezelőtt ajánlottam Szarvas Józsefet és Nagy Marit. Nem hiszem, hogy szakmailag bármelyikükkel gond volna. Nem fogadták el. Legyen olyan osztály, amely a Katonához, az Örkényhez, a Radnótihoz kötődik, de az képtelenség, hogy a Nemzetihez vagy az Operettszínházhoz ne tartozzon soha egyetlen osztály sem.

A szűkülő tendencia bizonyítéka – ezt az érintettektől tudom –, hogy még a Vígszínházhoz köthető osztály indítása is veszélybe került: komolyan felmerült, hogy már Hegedüs D. Géza sem indíthatna osztályt”

– mondta a rendező.

Az MTT elnöke elárulta, hogy az elmúlt öt évben egyetlen diák került az általa vezetett Nemzeti Színházba a Színművészetiről, de őrá még Debrecenben figyelt fel az igazgató.

Öt fiatalt is csábított a színházba, de mindannyian nemet mondtak. Szerinte a Nemzetihez, vagy "ehhez az oldalhoz" elköteleződni még ma is kockázattal jár, például nem lehet bekerülni tévés, filmes produkciókba.

Vidnyánszky Attila szerint Kaposváron még lehet színészosztálya Cserhalmi Györgynek és Eperjes Károlynak is, akik „teljesen mást gondolnak a világról, hitről, nemzetről és hazáról”, az SZFE-n viszont Kerényi Imre volt az utolsó, aki nyíltan vállalta jobboldali meggyőződését és osztályt vezethetett – mondta a rendező.

Az igazgató szerint sokan megpróbálják összeugrasztani a fiával, Ifj. Vidnyánszky Attilával, aki például az SZFE kampányvideójában is szerepelt. Szerinte fia szuverén alkotó, erről a rendezései is tanúskodnak.

A Nemzeti Színház igazgatója szerint az is gond, hogy a színművészetiről nem mennek vidékre a végzősök, csak bizonyos színházakba.

„Vidékre Szombathelyre, Miskolcra és Szegedre mennek. Nézzük a számokat! Az elmúlt öt évben a Magyar Teátrumi Társaság 21, fővárosi és vidéki kőszínházának több mint 200 előadásából mindössze hármat állított színre az SZFE- ről kikerült pályakezdő rendező, és egyiküket se hívták meg újabb rendezésre ugyanoda.

Az utóbbi öt évben csupán 11-en szerződtek az MTT budapesti és vidéki teátrumaiba az SZFE osztályaiból, ezzel szemben Kaposvárról nagyságrendekkel többen”.

– mondta a Nemzeti Színház igazgatója.

Vidnyánszky Attila szerint mindenesetre az SZFE a képzés csúcsintézménye.

„Mindenkinek az az érdeke, hogy legyen valódi, érdemi párbeszéd a megújulás módjáról. Meggyőződésem, hogy lehet ez az egyetem jobb.

Pár hónappal ezelőtt találkoztam a kancellár jelenlétében a másik rektorjelölttel, Bagossy László rendezővel, aki maga is elismerte az intézmény zártságát. Az ő rektori pályázata a változás lehetőségét és szándékát tartalmazta. Ám vele szemben Upor Lászlót támogatta a szenátus, aki a változatlanság híve”

– nyilatkozta a rendező.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két napig várt otthon a koronavírustesztre, aztán felhívták, hogy várjon még

Két napig várt otthon a koronavírustesztre, aztán felhívták, hogy várjon még

Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Már országosan elérhető az Auchan online áruháza

Már országosan elérhető az Auchan online áruháza