szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Agapé bekerült a Cinéfondation válogatásába.

Beleznai Márk Agapé című vizsgafilmjét is meghívták a 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásába, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. Budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképkultúra és média szakirányának végzős hallgatója 16 perces filmet készített.

A történet szerint Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak. Aztán pár nap múlva találkoznak még egyszer, és lassan ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között hasonló múltbeli élményeik miatt – vagy éppen azok ellenére – valószínűtlen kapcsolat kezd kialakulni. A főszerepekben Gryllus Dorka, Kenéz Henrik Ágoston és Egri-Rónay Benjamin láthatók.

A Cinefondation programot 1998 óta rendezik meg, a világ filmes képzést nyújtó egyetemeinek hallgatói nevezhetik rá diploma- és vizsgafilmjeiket. Évente több mint 2000 alkotás érkezik be, amelyek közül a zsűri 15-20 filmet választ ki, és a legjobb hármat díjjazza a fesztiválon. A tavalyi válogatásban Moldovai Katalin Ahogy eddig című diplomafilmje szerepelt.

Tavaly Soha című, mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért kapott díjat egy 13 éves pécsi fiú, Százados Ábel Cannes-ban, 2018-ban pedig Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje nyerte el a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Cannes bajban van

A kijárási korlátozások miatt nem lehet az eredeti formájában lebonyolítani a filmfesztivált, digitálisan viszont nem akarják megrendezni.

Eddig összesen 30 beteget ápoltak a kiskunhalasi járványkórházban

Eddig összesen 30 beteget ápoltak a kiskunhalasi járványkórházban

Olyan meleg a nyár Grönlandnál, hogy szőrén-szálán eltűnt két jégsapka

Olyan meleg a nyár Grönlandnál, hogy szőrén-szálán eltűnt két jégsapka

A Miniszterelnökség a karantén alatt 4,4 millió forintért szervezett gyerekfelügyeletet a dolgozóinak

A Miniszterelnökség a karantén alatt 4,4 millió forintért szervezett gyerekfelügyeletet a dolgozóinak