szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy véli, nehéz szavakat találni azokra a szemenszedett hazugságokra, amelyeket az SZFE-vel kapcsolatban állítanak.

Interjút adott Máté Gábor a Magyar Hangnak, amelyben a Színház-és Filmművészeti Egyetem átalakításával és az azt övező botrányokkal kapcsolatban is kifejtette a véleményét.

Máté 1993 óta tanít az egyetemen, és úgy véli: óriási felelőtlenség, ami most történik. „Az átalakításról szóló első tervek 2021 januárját jelölték meg indulásnak, de a járványhelyzet miatt az egyetem más felsőoktatási intézményekkel közösen kérvényezte ennek elhalasztását. A Magyar Képzőművészeti, a Magyar Táncművészeti és a Liszt Ferenc Egyetem esetében eltekintettek ettől a határidőtől, az SZFE-vel kapcsolatban azonban még tovább szigorítottak, hiszen 2020. szeptember 1-jére hozták a modellváltást. Két hónap alatt átállni egy olyan helyzetre, amiről fogalmunk sincs, elvárhatatlan. Ebbe a Színművészeti egész adminisztrációja bele fog szakadni” – mondta az interjúban.

Az igazgató arról is beszélt, hogy fogalma sincs, milyen következményekkel jár az átalakítás, és nem azért, mert nem olvasott el valamit, hanem mert senki nem tájékoztatta őket semmiről: július van, de nem tudja, mit tehet majd az osztályával szeptemberben és mit nem. Mielőtt az Országgyűlés döntött volna a modellváltásról, több mint kétszáz művész kérte a törvényjavaslat visszavonását, mire később 74, magát kormánypártinak valló művész kérte, hogy ne vonják vissza a törvényt. Máté Gábor szerint felháborító az a hangnem, amit a válaszlevélben megengedtek maguknak az aláírók, úgy véli,

mind közül a legcinikusabb, hogy Palkovics László miniszter érdemi tárgyalásokat folytatott az egyetemi közösségek képviselőivel és leültette egy asztalhoz az érintettekkel. Ez nem igaz.

Az egyetemet az elmúlt időben többször vádolták azzal, hogy ott ideológiai képzés folyik, Máté azonban sokadjára is leszögezte: az, hogy a diákjaik mit szűrnek le a világban vagy az itthon zajló eseményekről, mit gondolnak egyes helyzetekről, vagy épp a politikáról, az az ő dolguk, ehhez a tanároknak semmi köze. „Nehéz szavakat találni azokra a szemenszedett hazugságokra, amelyeket az SZFE-vel szemben állítanak egyesek” – mondta, és hozzátette, hogy Kálomista Gábort, aki mindig az ideológiai képzésre hivatkozik, még sosem látta vizsgán, és nem érti, ha komolyan gondolja ezt az érvet, miért szerződtet rendszeresen olyan színészeket a Tháliába, akik az ő logikája mentén "ideológiailag fertőzöttek".

"Ha ezeket a neveket lesöprik, az önmagáért beszél majd" - Máté Gábor a HVG Terasz vendége

"Nem bizalomkeltő", amilyen sürgősséggel és egyeztetés nélkül készül a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítására a kormány - mondta a HVG Teraszon Máté Gábor. A Kossuth- és Jászai-díjas színész-rendező szerint attól tartanak, hogy egy politikai alapon kiválasztott kuratórium áll fel, aminek semmi köze az intézmény eddigi szellemiségéhez.

A Gothár-üggyel kapcsolatban Máté Gábor elmondta, azzal, hogy példamutató módon felvállalták az ügyet, a Katona és az SZFE is nagy bajba került. „Régóta tart az egyetem elsorvasztása, a Gothár-ügy csak kapóra jött. A Borkai Zsolt-féle botrány miatt kellett találni a kormánynak az általuk másik oldalnak hívott részről egy bűnbakot” – magyarázta. Az már a Katona évadzáróján is elhangzott, hogy megindították a pereket a színházat és a személyét lejáratni igyekvő sajtóorgánumok ellen – Máté most arról beszélt, a személyiségi jogi pereket az igazságérzet diktálja. „Ha most beüti bárki a keresőbe a nevem, azokkal a pocskondiázásokkal találkozik, amelyeket ezek a sajtóorgánumok köptek ki magukból. Nem úgy képzeltem az életemet, hogy ha az Egyetem téren sétálok, akkor egy idős asszony üvöltve nevezzen büdös kommunistának. Ezt kikérem magamnak.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet

Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet

Polt a cégbírósághoz küldte Vadait egy MTÜ-s összeférhetetlenség miatt

Polt a cégbírósághoz küldte Vadait egy MTÜ-s összeférhetetlenség miatt

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap