szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Genovában új hidat ünnepelnek, de a két évvel ezelőtti hídomlás áldozatainak a hozzátartozói közül sokan nem lesznek ott az avatáson.

Új hidat avatnak Genovában a két évvel ezelőtt összeomlott viadukt helyén. A tervek szerint repülők fognak elszállni majd felette az olasz zászló színeiben csíkokat húzva maguk után, majd Sergio Mattarella elnök fog hivatalosan elsőként átkelni a hídon, amelyet Renzo Piano tervezett, és amelynek az alakja egy hajóét idézi, a város tengeri múltjára utalva.

A két évvel ezelőtti baleset 43 halálos áldozatának a nevét is felolvassák, de a hozzátartozóik közül sokan nem lesznek jelen. „Nem leszünk ott az ünnepségen, mert nem akarjuk, hogy a tragédiából karnevált csináljanak” – indokolta a távolmaradásukat az AFP-nek Egle Possetti, akinek a testvére a férjével és két gyerekével együtt halt meg a 2018. augusztus 14-ei balesetben. Szerinte egy ilyen ünnepség akkor lenne indokolt, ha a hidat azért rombolták volna le, mert régi volt, és újra kellett cserélni – és senki sem halt volna meg.

Az új hidat tervező építész, Renzo Piano is elismerte, hogy az alkotás „tragédiából született”. Ugyanakkor azt mondta: „Ez egy gyönyörű híd lesz, nagyon genovai. Egyszerű, de nem triviális. Acélhíd, biztonságos és tartós.” A genovai születésű Piano nevéhez olyan épületek kötődnek, mint a párizsi Pompidou Központ, vagy a New York-i Whitney Museum.

Az áldozat hozzátartozóit tömörítő csoport szóvivője azt mondta, ő soha nem menne át az új hídon.

A Morandi-híd hirtelen omlott össze két évvel ezelőtt egy forgalmas nyári délelőtt, a balesetben 43-an haltak meg. Több mint negyven ember ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot a katasztrófa miatt, köztük a hidat üzemeltető autósztráda-társaság menedzserei és mérnökeivel szemben. Az 1967-ben emelt híd az első feltételezések szerint a hiányos karbantartás miatt omlott össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha sztrájk lesz a Színművészetin, alternatív oktatást szervez a Vidnyánszky vezette kuratórium

Ha sztrájk lesz a Színművészetin, alternatív oktatást szervez a Vidnyánszky vezette kuratórium

Felfedték az androidos telefon képernyője alá rejtett kamera titkát

Felfedték az androidos telefon képernyője alá rejtett kamera titkát

Kiberbűnözők támadják magyar kórházak informatikai rendszerét

Kiberbűnözők támadják magyar kórházak informatikai rendszerét