szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agyagbányában talált fosszília egy 1,75 méteres óriásdarué.

Egy 11 millió éves óriásdaru koponyájára bukkantak paleontológusok a németországi Ostallgäu járásban. A Pforzen településnél lévő agyagbányában talált fosszília az eddigi legkorábbi bizonyíték arra, hogy óriásdaru élt Európában. Az újonnan felfedezett faj valószínűleg a darufélék evolúciójának a kezdetén élt – közölte a Tübingeni Egyetem hétfőn.

Az óriásdaru 1,75 méter magas lehetett, szárnyának fesztávolsága elérhette a 2,8 métert – mondta Gerald Mayr, a Frankfurtban lévő Seckenbergi Kutatóintézet munkatársa. A madár csőre arra utal, hogy az óriásdaru édesvizek mentén élt – mondta Thomas Lechner, az ásatás vezetője. Ilyen területek uralták az akkori időszakban Allgäu térségét.

A kutatók a Journal of Ornithology című folyóiratban ismertetik a koponya vizsgálatának eredményeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen