szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijött a Time magazin szokásos évi listája a világ 100 legbefolyásosabb emberéről.

Az amerikai Time magazin mindig öt csoportban listázza az adott év legnagyobb hatással bíró személyiségeit: az úttörők, a titánok, a művészek, a vezetők és az ikonok kategóriáiban.

Az ikonok között találjuk Amy O’Sullivan intenzíves ápolót, aki 18 éve dolgozik a brooklyni Wyckoff kórházban. Ő kezelte az első koronavírusos beteget, akit a kórházba bevittek, sajnos ez a páciens nem élte túl a betegséget, ő volt az első koronavírusos, aki meghalt New Yorkban. Maga O'Sullivan is megfertőződött és lélegeztetőgépre került. Miután leszedték a gépről, kevesebb mint két hétre hazament lábadozni, majd visszatért dolgozni.

Az ápolót azért választották a 100 legbefolyásosabb ember közé, mert általa az összes, egészségügyben dolgozó alkalmazott, orvosok, ápolók, takarítók előtt akart tisztelegni a magazin.

Amy O'Sullivan
©

Az év titánjai között találjuk Lewis Hamiltont is, akiből George Floyd halála és a rasszizmus elleni tüntetések kihozták a polgárjogi harcost az év közepén. Hamilton hosszú évtizedek után törte meg a csendet, és adott hangot annak, hogy probléma, hogy a Forma–1-ben szinte egyáltalán nincsenek a fehéreken kívül más bőrszínű emberek. Sem a versenyzők, sem a csapatirányítók között. Antirasszista megnyilatkozásaival rákényszerítette a Forma–1-et, hogy foglalkozzon a problémával (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

A Time 100-as listáján szerepelnek még többek között a Floyd halála után országos demonstrációkat, sőt a világ több pontján szimpátiatüntetés-hullámot generáló Black Lives Matter mozgalom alapítói is, ahogy viszont a helyzetet igen rosszul kezelő Donald Trump is helyet kapott a legbefolyásosabb vezetők között. Ugyanebben a kategóriában találjuk Anthony Faucit, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének vezetőjét, immunológusát, Hszi Csin-ping kínai, valamint Jair Bolsonaro brazil elnököt és Joe Bident, a demokraták elnökjelöltjét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 ütős Feldmár-idézet

10 ütős Feldmár-idézet

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon

Matolcsy: "Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik"

Matolcsy: "Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik"