szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Japan Airlines járatain nem hangzik el többször, hogy „hölgyeim és uraim”.

Szakít a hagyományos megszólításokkal a Japan Airlines (JAL) októbertől. A légitársaság járatain a „hölgyeim és uraim” helyett például úgy szólnak majd az emberekhez, hogy „minden utasunk figyelmét kérjük” – jelentette a Mainichi alapján a BBC.

A JAL-on kívül eddig csak kevés globális légitársaság – például az Air Canada és az EasyJet – vezetett be ehhez hasonló, nemsemleges megszólításokat, és náluk is csak az angol nyelvű szövegeknél változtatnak. Ennek oka az – az AFP magyarázata szerint –, hogy az ilyen általános bejelentések japánul egyébként is semlegesek.

A légitársaság a döntését azzal magyarázta, hogy minden utasuk számára pozitív légkört szeretnének teremteni, és mindenkivel tisztelettel akarnak bánni. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a nem, a szexuális orientáció, a genderidentitás vagy más személyes tulajdonság alapján senkit sem diszkriminálunk” – közölte a cég szóvivője.

Az azonos neműek házasságát jogilag nem ismerik el Japánban, bár kutatások azt mutatják, hogy erős a támogatottsága. Tavaly 13 azonos nemű pár indított jogi eljárást az ország kormánya ellen a házasodáshoz való jogot követelve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Bejárta a világot a kéz nélkül snookerező férfi története

Bejárta a világot a kéz nélkül snookerező férfi története