szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A menekültválság óta először állt ki politikai ügyben.

Geszti Péter az RTL Klub reggeli műsorában ment neki Dúró Dóra Mi Hazánkos politikusnak, illetve a könyvdarálásnak: Geszti szerint az elmúlt időszakban sokan visszaéltek a normális szóval, és erre akarta felhívni a figyelmet azzal, hogy Facebookra töltött egy képet, amin a tenyerén a “maradj normális” felirat van.

“Egyetértettem azzal, amivel Fluor Tomi is kiállt. Olyan nincsen, hogy könyveket nyilvánosan megsemmisítünk, tök mindegy, hogy darálják-e vagy égetik. Pusztán csak azért, hogy egy cinikus akcióval újabb konfliktust szüljünk az emberek között, amitől egyébként akár szavazatokat remélhetünk. Azt gondolom, hogy a normalitás határain ez messze túl van” - mondta, hozzátéve, hogy utoljára a menekültválság idején foglalt állást bármilyen politikai témában.

Mitől olyan veszélyes egy mesekönyv, hogy valaki ledarálja?

Gyorsan szögezzük le: véleménye mindenkinek lehet, a könyvdarálás azonban jócskán túlmegy a véleménynyilvánításon. De mi lehet egy mesekönyvben, ami ekkora indulatokat kavar? A felnőttek vagy a gyerekek csinálnak nagy ügyet belőle, ha mássággal találkoznak? Szakértőkkel beszélgettünk a „homoszexuális propagandának" titulált Meseország mindenkié című könyvről.

Geszti többekkel együtt azon háborodott fel, hogy a Mi Hazánk parlamenti képviselője, Dúró Dóra videón darált le egy mesekönyvet, ami többek közt a másság elfogadását üzenné a gyerekeknek. A könyv azóta a hazai eladási listák csúcsán van.

A Meseország antológia szerkesztője, Nagy Boldizsár e héten a HVG Terasz vendége volt, ahol M. Kiss Csabának elmondta: a kötet elkészítésével azt akarták elérni, hogy aki hátrányos helyzetű, vagy nem találja helyét a társadalomban, az a meséken keresztül lássa, hogy vannak olyanok, akik hasonló cipőben járnak, sőt ők is lehetnek hősök. Az interjúban mesél arról, hogyan küzdött meg másságával gyerekkorában, ki mentette meg az életét iskolásként, és az az eset mennyiben változtatott a szemléletén. Kiderül az is, miről csinálna legszívesebben plakátkampányt.

"Vallásos emberek is támogatásukról biztosítottak" - Nagy Boldizsár, a ledarált mesekönyv szerkesztője a HVG Teraszon

Pozitívan csalódott a közvéleményben - mondta a Meseország mindenkié című mesekönyv szerkesztője M. Kiss Csabának. Nagy Boldizsár szerint Dúró Dóra akciója után olyanokat is sikerült átbillenteni, akik nem gondolkoztak azon, hogy szükség van-e másfajta mesékre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!