szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit színész a Time magazinnak a mesekönyvről szóló cikkét osztotta meg.

Nemcsak Magyarországon, hanem a világsajtóban is téma volt a Meseország mindenkié című mesekönyv, amely akkor került a figyelem középpontjába, amikor Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa iratmegsemmisítővel ledarálta egy példányát. Az országgyűlési képviselő szerint a kötet – amelyben ismert mesék átirata szerepel stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartozó hősökkel – a „homoszexualizmus propagandája”.

Írt a könyvről október elején a Time magazin is, amelynek cikkét most azzal a megjegyzéssel osztotta meg Ian McKellen, a Gandalf és Magneto megszemélyesítőjeként is ismert brit színész:

Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet, amikor gyerek voltam.”

I wish I could have read this book when I was a child. https://time.com/5897312/hungary-book-lgbt-rights/

Közzétette: Ian McKellen – 2020. november 30., hétfő

Bár pályatársai tudtak róla, a színész csak 1988-ban, 49 éves korában beszélt először nyíltan homoszexualitásáról, s azóta aktivistaként is kiáll a szexuális kisebbségek jogaiért. Azért nem tette meg korábban, mert attól tartott, hogy a tény negatív hatással lenne a karrierjére. Később úgy nyilatkozott: sajnálja, hogy nem vállalta fel előbb a másságát.

Ian McKellen korábban a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért tüntetők mellett is kiállt.

Mitől olyan veszélyes egy mesekönyv, hogy valaki ledarálja?

Gyorsan szögezzük le: véleménye mindenkinek lehet, a könyvdarálás azonban jócskán túlmegy a véleménynyilvánításon. De mi lehet egy mesekönyvben, ami ekkora indulatokat kavar? A felnőttek vagy a gyerekek csinálnak nagy ügyet belőle, ha mássággal találkoznak? Szakértőkkel beszélgettünk a „homoszexuális propagandának" titulált Meseország mindenkié című könyvről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Különös cégügylettel vett 800 millióért irodákat a Fidesz Brüsszelben

Különös cégügylettel vett 800 millióért irodákat a Fidesz Brüsszelben

Jön az újabb bivalyerős Xiaomi telefon, amit mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni

Jön az újabb bivalyerős Xiaomi telefon, amit mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni