szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Antal Zsolt a Fidesz választási kampányfilmjeit gyártó cégnél kezdte a pályáját, majd a Fidesz-kormány kommunikációs tanácsadója lett. Mostantól ő vezeti a Színház- és Filmművészeti Egyetem Elméleti Intézetét.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„A harmadik intézetvezető is megkezdte munkáját. Sára Balázs és Bodolay Géza után, akik a filmes és a színházi intézetet vezetik, Antal Zsolt kapta meg a megbízását, aki az Elméleti Intézet munkáját irányítja.” Ez a magyar nyelvvel kissé hadilábon álló mondat jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapján, egy interjú kíséretében, amelyben a frissen kinevezett vezető beszél a céljairól.

Noha az SZFE honlapjára is felkerült egy életrajz Antalról, abból valamiért kimaradt, hogy a szakember annál a Happy End Reklámügynökségnél kezdte pályafutását, amely a Fidesz választási kampányfilmjeinek készítőjeként vált ismertté, és amely később aztán elnyerte az Országimázs Központ pályázatát is. Antal ekkor már nem dolgozott a cégnél: a nyertes kampány után egy évig az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának volt kommunikációs tanácsadója.

Ami ez után következik, arról már az SZFE honlapja is beszámol: 2000–2016 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Média Intézetének oktatója volt, 2016-tól pedig azon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgozott vezetői beosztásba, amely a második Orbán-kormány akkori közigazgatási és igazságügyi minisztere, Navracsics Tibor elképzelései alapján jött létre. 2010-től hét éven át a fiatalok tehetséggondozását felkaroló Dél-alföldi Talentum Akadémia oktatási programvezetője volt. 2010 óta, azaz a helyi fideszes hatalomátvétel óta dolgozik a gyulai önkormányzati médiánál. Az azonban megint csak kimaradt az SZFE-s életrajzból, hogy Antal dolgozott a kormány által mindig kiemelten díjazott, később sokáig G. Fodor Gábor nevével fémjelzett, a kormány irányvonalát jellemzően mindenben követő Századvég Alapítványnál is.

Ahogy a korábban kinevezett intézetvezetők esetében, úgy most sem utal semmilyen jel arra, hogy az intézetvezetőt a bevett és eddig az SZFE-n is uralkodó szokás szerint pályázat alapján választották volna ki.

Antal Zsolt az interjúban többek között a következőt mondja el terveiről: „Az intézetben folyó képzéseket részletesen áttekintjük. Önálló kutatási tervet készítünk. Végül egyetemi szinten is működőképes képzésfejlesztési és kutatási javaslatot dolgozunk ki.” Vagy: „Fontos, hogy a képzéseket és az oktatói munkát széleskörű kutatásokra és tananyagfejlesztésre alapozzuk. Erre épül a személy- és gyakorlatközpontú képzés és az egyes tevékenységek ellátásához szükséges szakmai-tudományos kompetenciák elsajátítása és a tehetséggondozás.”

Az új intézetvezetők nemrég némileg visszatetsző módon bírták rá az egyetem bizonyos tanárait, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek velük. Erről itt írtunk:

 

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van"

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai szerint fenyegető trükkel érték el az új vezetők, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek velük az oktatók: azokat rendelték be elbeszélgetésre, akiknek próbaidős a szerződésük, így indoklás nélkül ki lehetne rúgni őket. A filmes tanszék tanárai tiltakozó levelet küldtek beszélgetés helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orosz sportolók azt kérik, a Katyusát játsszák nekik az olimpián és a vb-ken a himnusz helyett

Az orosz sportolók azt kérik, a Katyusát játsszák nekik az olimpián és a vb-ken a himnusz helyett

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en