szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pál Éva az ISZOMM színeiben indul az országgyűlési választásokon.

A Neoton Família egykori tagja Csepelen lesz az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon – tudta meg a Blikk.

A kampányban jelöltként ő az egyik jelöltállítási koordinátor is, aki azon dolgozik, hogy megfelelő embereket indíthasson az ISZOMM mind a 106 választókerületben. Pál Éva hosszú évekkel ezelőtt az MSZP kampányát segítette, később pedig az SZDSZ jelöltje is volt.

A mostani politikai szerepvállalását azzal indokolja, hogy teljesen kiborítja a szegénység, amit maga körül lát. A nyomort saját bőrén is megtapasztalta, hiszen az egykoron ünnepelt énekesnő elvesztette a házát a devizahitele miatt. A nyugdíja mindössze pár tízezer forint, korábban piacon és trafikban volt kénytelen dolgozni. Jelenleg van tető a feje felett, amit óriási áldásnak tart.

„Sokan mondták nekem, hogy »te csak énekelj, ne vállalj politikai szerepet«. Amerikában a művészek simán ki mernek állni amellett, amiben hisznek, csak nálunk nincs ennek akkora divatja. Lehet, hogy sokakban ellenérzést fog kiváltani ez, de én attól még művész maradok” – magyarázta Pál Éva.

Kócbabák, Neoton (1973–1983)
1973-ban csatlakozott a Kócbabák énektrióhoz mint a csapat szólistája. Temperamentuma, robbanékonysága színt adott a később a Neoton együtteshez csatlakozott lánytriónak.
Pál Éva hangja és hangszínének egyedisége, valamint szakmai profizmusa hamar meghozta az eredményt: 1978-ban a Popmeccs szavazáson „az év énekesnője” cím harmadik helyezését nyerte el. Ebben az évben, immáron Neoton Famíliaként a zenekar fellépett Cannes-ban, a Midem zenei fesztiválon, ahol szólót énekelt óriási sikerrel. 1979-es lemezükön, a Napraforgón Éva több szólódalt is énekelt, olyanokat, mint a hatalmas sláger, a Ha szombat este táncol, a dinamikus Szia! és a vagány hangvételű Megőrülök a szerelemért.
Maradj még egy percet című dalával Magyarországon először moziklippet is készítettek, amelyet például az Uránia moziban (is) vetítettek Éva élő szólótánca mellett.
Ekkoriban „készült el” imázsa, és rá a dinamikusabb, pörgősebb dalokat írták, így a show woman szerepkört töltötte be az együttesen belül. Híres volt a szemüveg-kollekciójáról, amellyel hatalmas show-t produkált a koncerteken és a promóciós képeken egyaránt.
A Napraforgó című lemez óriási sikert hozott ugyan a zenekarnak, ám ez Éva karrierjét elég furcsa módon érintette. A Hanglemezgyár vezetői nem támogatták az énekesnőt, átértékelődött a szerepe a Neotonon belül, és elvették tőle a szólódalokban való érvényesülést. 1981-re láthatóan belefáradt ebbe a monotonizmusba, 1981-ben már akkor érlelődött benne a kétségbeesett kiválás gondolata,amikor a japánok által mindkét lány számára küldött próbadalokat neki nem engedték elénekelni. Bár megbízhatatlanságra hivatkozva a japánok felé ki akarták hagyni a turnéból, a japán manager Évával együtt kérte fel az együttest a turnéra, így velük vitte végig a 42 állomásos koncertkörutat.
Amint 30 évvel későbbi riportjaiban megerősíti, miután az ördögien zseniális popcézár erkölcstelen ajánlatát visszautasította, a neki ígért sztárcsinálás alanya Csepregi Éva lett. 1982-ben már elviselhetetlen körülményeket teremtettek számára a Neotonban. Ekkor szánta rá magát élete legnehezebb döntésére: tíz év együttzenélés, koncertek és rengeteg turné után, 1983 elején öngyilkossági szándékai elől menekülve megvált a csapattól.
Szólóénekesnő (1983-tól)

Az énekesnő a 70-es évek elején a Kócbabák, majd a Neoton tagja volt. Az 1979-es Neoton-lemezen, a Napraforgón több szólódalt is énekelt, olyanokat, mint a Ha szombat este táncol, a dinamikus Szia! és a vagány hangvételű Megőrülök a szerelemért. Egy darabig ő volt a "show woman" az együttesen belül. Híres volt a szemüveg-kollekciójáról. Pályáját az törte meg, hogy a Hanglemezgyár vezetői nem támogatták az énekesnőt, elvették tőle a szólódalokban való érvényesülést, inkább Csepregi Éva lett a sztárcsinálás alanya. 1983-ban megvált az együttesetől, azóta szólóban énekel kiseb nagyobb sikerrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!