szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mikszáth téri hely a rendszerváltás környékén valóságos kultuszhelyszínnek számított, itt volt házi zenekar a Kispál és borz és a Quimby.

Újra megnyílik a 26 évvel ezelőtt bezárt Tilos az Á – vette észre a Lángoló gitárok a Facebookon bejelentett hírt, ami ugyan a „Tilos az Á 1990–1995” nevű zárt csoportban jelent meg, de gyakorlatilag tekinthető hivatalosnak is a közlemény.

Az aláírók – Györkefalvi Péter, Kováts Péter, Nemes Mihály, Pálffy András és Somogyi Zoltán – úgy döntöttek, hogy amint azt a járványhelyzet engedi, újra megnyitják a helyet. Erre a Wichmann-kocsma és a Márványmennyasszony szétrombolása késztette őket.

A hírt lapunknak megerősítette Somogyi Zoltán és Pálffy András is. Utóbbi azt mondta, hogy már korábban tervezték a hely megnyitását, de a járvány közbeszólt. Egyelőre – amint erre lehetőség lesz – a felső teret nyitják ki a korábbi kulthely szellemiségében, a pincét viszont nem, tehát nagyobb koncertek nem is lesznek, csak akusztikus előadások. Később viszont aktív kulturális életet szeretnének kialakítani, beszélgetésekkel, kiállításokkal. A pincét is be fogják indítani, mint Somogyi mondta, "az is egy jó készültségi állapotban van, csak a hangtechnikát és a hangfogókat kell jól megoldani hozzá".

A Tilos az Á a rendszerváltás időszakának underground szórakozóhelye volt 1990 és 1995 között Budapesten a Mikszáth Kálmán téren. Nevét a Micimackóban szereplő nevezetes tábláról kapta.

Az eredeti Tilos az Á alapítója, Németh „Vova” Vladimir lapunk kérdésre azt mondta, hogy ő nem is tudott az újranyitásról, bár korábban hosszan beszélgettek egy közéleti-társadalmi vitasorozatról Somogyi Zoltánnal, aminek Tilos beszélgetések lett volna a neve, de ezen túl nincs benne a projektben. Úgy érzi, nem elegáns a Tilos az Á névvel az újranyitás, ő is vezetett több más helyet, de "soha nem vetemedtem volna arra, hogy Tilos az Á-nak nevezzem ezeket, de mondjuk A38 Dereglye vagy Kuplung névvel sem nyitnék koncerthelyet". Szerencsésebb lenne szerinte, ha az új vezetők saját identitást keresnének – véli. A 90-es években itt egy különleges közösség alakult ki, ezt nem lehet most újraszervezni. Mint mondja, a név korábban le volt védve, de egy idő után már nem volt a védettségre pénze.

Az újranyitásról szóló közlemény ugyanakkor hangsúlyozza a legendás múltat: „A Mikszáth tér 2. is történelmi hely. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C…Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott. És ami a legfontosabb, itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt” – írják.

Arra vállalkoznak – írják –, hogy újraélesszék Budapest egy fontos kulturális emlékét. „Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe.”

Nem klónozni szeretnénk az egykori Tilost a Café Zappa helyén, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy „újra átéljük az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe”.

Azt ígérik, hogy a koronavírus-járvány elhalkulásával egy időben a Tilos az Á megnyitja kapuit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Pont harminc éve nyitott a rendszerváltás éveinek legmenőbb klubja

Korábban itt ülésezett az SZDSZ, és a Fidesz, majd ezeket a Kispál és a borz, a Quimby és társai váltották fel, igaz, bulizni azért még jártak ide politikusok, például az akkori belügyminiszter. Fellépett itt Frank Zappa is. Nevét a Micimackóból nyerte: ez volt a Tilos az Á. (Alább mutatunk egy 1992-es Kispál-koncertet is a pincéből.)

A fejfájást vizsgálták az SZTE kutatói, címlapra kerültek vele

A fejfájást vizsgálták az SZTE kutatói, címlapra kerültek vele

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról