szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarságkutató Intézet dolgozik azon, hogy meghatározzák Corvin János férfiak között öröklődő génszakaszát, majd ennek ismeretében a székesfehérvári osszáriumból kiválogassák, melyek voltak Hunyadi Mátyás csontjai.

A horvátországi Leglopava pálos kolostorában járt Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere azért kereste fel a kolostort, mert 1504-ben ott temették el Hunyadi Mátyás fiát, Corvin Jánost, 1505-ben pedig az ő fiát, Corvin Kristófot. Kásler arról beszélt a Facebookra feltöltött videón: a sír feltárásán a Magyarságkutató Intézet dolgozik, és ha Corvin Jánosnak

meg tudjuk határozni a jellegzetes, csak férfiak között öröklődő génszakaszát, az úgynevezett haplocsoportot, az eredmény birtokában meg tudjuk határozni a Székesfehérváron lévő osszáriumban lévő csontok közül. Mátyás királyt össze lehet rakni. És el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart, és egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet.

Székesfehérváron ugyanis 15 király csontjai találhatók meg egy közös síremlékben. Miután előbb a várost megszálló törökök, majd a császári hadsereg is kirabolta a sírokat, nem megállapítható, melyik csont melyik királyé volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában