szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarországon tanuló külföldiekre építő vállalkozásokra is kihat a járvány.

Jelentősen visszaesett a Magyarországra az Erasmus ösztöndíjprogram keretén belül Magyarországra érkező hallgatók száma. Ebben a tanévben február közepéig csak 2449-en voltak, míg az elmúlt években 8800-9300 között alakult a számuk, ez pedig nemcsak a felsőoktatási intézmények, hanem a rájuk specializálódott szálláshelyek is megérzik – írja az Eduline.

A HVG oktatási szakportáljának az egyik ilyen, többek között butikhotelt és hostelt működtető, valamint apartmanokat is kínáló cég arról számolt be, hogy nagyjából 70 százalékkal esett vissza a náluk a külföldi hallgatók száma. Egy IX. kerületi hotel pedig azt válaszolta, hogy mivel a főiskolákon és egyetemeken online oktatás folyik, akadnak külföldi és magyar hallgatók is, akik szeretnék visszamondani vagy a következő félévre csúsztatni a foglalásukat.

Emellett a budapesti belvárosi albérletpiacon is jelentős visszaesés érezhető, hiszen annak éppen a külföldi turisták és hallgatók a mozgatórugói.

A szálláshelyek mellett a külföldi hallgatók ügyeinek intézésére szakosodott cégeket is érinti a járvány.

A cikkből az is kiderül, hogy a külföldre induló magyar Erasmus-ösztöndíjasok száma is megcsappant: a korábbi 4000-4500 helyett mindössze 836 magyar főiskolás és egyetemista ment tanulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!