szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járványügyi szabályok szerint az Amerikából érkező Harrynek tíz napot karanténban kellene töltenie a beutazását követően, csakhogy a temetés valószínűleg egy hét múlva lesz.

Kérdéses, hogy Harry részt tud-e venni nagyapja, Fülöp herceg temetésén. A brit bulvársajtó úgy tudja, hogy a temetést jövő hét szombaton tartják majd, de ezt a királyi család még nem erősítette meg. Csakhogy a járványügyi szabályok szerint az Amerikából érkező Harrynek tíz napot karanténban kellene töltenie a beutazását követően. A brit lapok korábban arról írtak, hogy Harry várandós felesége, Meghan Markle valószínűleg nem vesz részt a temetésen.

Fülöp herceg április 9-én, alig néhány hónappal a századik születésnapja előtt halt meg. Erzsébet királynő férje, aki 96 évesen vonult vissza a közélettől, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kívánt nyugodni, így várhatóan ott temetik majd el.

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Ráadásul a járványhelyzet miatt az Egyesült Királyságban is szigorú korlátozások vannak érvényben, eszerint a temetéseken maximum harmincan vehetnek részt, és akik közülük nem élnek egy háztartásban, azok a szertartás ideje alatt is távolságot kell, hogy tartsanak egymástól. (abc.net)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!