szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az edinburgh-i herceg saját képei részben magángyűjtők kollekcióját, részben a királyi művészeti gyűjteményt gazdagítják.

A széles nyilvánosságban kevésbé volt ismert, hogy az április 9-én, 99 évesen elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő férje szabadidejében szívesen vett ecsetet a kezébe, és hagyatéka a saját alkotásaiban gazdag örökség – írja róla a Papageno.

Meghalt Fülöp - a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

Alig néhány hónappal a századik születésnapja előtt meghalt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje és támasza. Egy hosszú, kalandokban és szolgálatban gazdag élet ért véget, és a brit monarchia elveszítette az egyik legfontosabb tartóoszlopát.

A lap megjegyzi, hogy Fülöp herceg festőleckéket vett anyósa, Erzsébet anyakirályné (1900–2002) kedvenc művészétől, Edward Seagótól (1910–1974), akivel aztán jó barátságot is ápolt, és 1956-ban egy hosszabb hajóúton kölcsönösen meg is festették egymást. A Britannia nevű királyi jachton született alkotásaikból később a Buckingham-palotában kiállítás is született.

A herceg portrékat, tájképeket egyaránt szívesen festett, leghíresebb képén a feleségét örökítette meg reggelizés közben a Windsor-kastélyban 1965-ben.

Mivel a kép 2010-ben egy, a királyi családról kiadott könyvben is megjelent, ez a mű viszonylag ismertté lett a közönség körében, ám Fülöp herceg festményei sosem kerültek be a nyilvános műkereskedelembe, így kevesen tudnak az alkotásokról. A Papageno azt írja, hogy II. Erzsébet férje a munkáit elsősorban magángyűjtőknek adományozta, vagy a képek bekerültek a királyi művészeti gyűjteménybe, az azt gondozó Royal Collection Trust kezelésébe.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!