szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Eljött az ideje, hogy a sportesemények mellett a kiemelkedő kulturális rendezvényekkel kapcsolatban is megismerje a világ Budapestet" - fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, mikor bejelentette, hogy Budapest is pályázik a Világ Könyvfővárosa címre.

Csütörtökön adja be az UNESCO-hoz a fővárosi önkormányzat a pályázatát, amellyel a Világ Könyvfővárosa címet elnyerheti. Amennyiben Budapest számára kedvező döntés születik, akkor a magyar főváros, Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján, 2023-ban otthont adhat a címmel járó egész éves programsorozatnak - írta Karácsony Gergely a Facebookon. Azt is megjegyezte, hogy a pályázat beadásával lezárult az a programalkotási folyamat, a"melyben a teljes magyar könyvszakma, a főváros kulturális intézményei és a külkapcsolatokért és kultúráért felelős állami intézmények közösen vettek részt."

A Könyves Magazin azt írja, hogy a lehetséges könyvfővárosoktól az UNESCO azt várja, hogy minél több önkormányzati, regionális, országos és nemzetközi partner köteleződjön el a program mellett. Továbbá fontos az is, hogy a pályázó működjön együtt az írókat, a kiadókat, a könyvkereskedőket és a könyvtárakat képviselő regionális, nemzeti és nemzetközi szervezetekkel, és minden partnerrel, aki a tudományos és irodalmi életet képviseli.

A lap úgy tudja, hogy a fővárosnak az az elképzelése, hogy ne csak a nagy közintézményekben legyenek nagy központi könyves események, hanem sok kicsi rendezvény mozgósítsa az olvasókat.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!