szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Liverpool a hét végén országos kísérleti tereppé vált, a brit hatóságok ebben a városban tesztelik, hogy biztonságosan újranyithatóak-e a tánc- illetve koncerttermek. A pénteken kezdődött kétnapos bulira több ezren mentek el.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az egyik raktárban berendezett táncterembe hatezer bulizni vágyót engedtek be, az új szabályok értelmében a résztvevők csak érvényes negatív Covid-teszttel léphettek be, viszont a rendezvényen már nem kellett maszkot hordaniuk és nem kötelező a távolságtartás sem.  Hasonló szabályok érvényesek az egyik liverpooli koncertteremben is, ahol két nap alatt tucatnyi együttes lép fel. Az első „szabad estéken” csak a Liverpoolban, illetve a város közvetlen közelében lévő településen élők vehetnek részt.

A brit statisztikák szerint az éjszakai szórakozóhelyek sínylették meg a legjobban a már több mint egy éve tartó koronavírus-járványt és az azzal kapcsolatos korlátozásokat. Míg a bárok és kocsmák az alkalmazottak 32, illetve 25 százalékát bocsátották el, a klubok esetében ez az arány 51 százalékos volt. Ha a kísérlet jól sikerül – azaz nem szabadul el a járvány – akkor június 15-én valamennyi távolságtartási korlátozást megszüntetnek a szigetországban. Nagy-Britanniában eddig 32 millió felnőtt kapott legalább egy adagnyi oltást, a tervek szerint a maradék 21 millió 18 éven felülit is beoltják július végéig.

Volt tömeg, rendesen:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!