szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lisziewicz Julianna nagyon csodálkozna, ha a vírus nem okozna nálunk is egy negyedik hullámot.

Az ATV Egyenes Beszéd vendége volt Lisziewicz Julianna immunológus, aki a felpörgetett oltási terv és a szombati nyitás ellenére továbbra is rendkívüli óvatosságra intette az embereket.

A szakember a műsorban úgy fogalmazott, hogy bár már van rá lehetőség, ő mégis szeretne mindenkit lebeszélni arról, hogy beüljön étterembe vagy zárt térbe. Mivel egyik vakcina sem nyújt 100 százalékos védelmet, ő ezt még a második oltás után két héttel sem ajánlja senkinek.

Lisziewicz ezt azzal indokolta, hogy maszkban nem lehet enni, és mivel még mindig nagyon terjed a vírus, ha csak egy fertőzött van a helyiségben, beszéd és evés közben mi is megfertőződhetünk.

A mozi- vagy színházlátogatásról azt gondolja, hogy két maszkon keresztül a vírus senkit nem fog megfertőzni, de ha popcornevés közben levesszük, és van fertőzött a teremben, máris megugrik a valószínűsége, hogy mi is elkapjuk a vírust.

Az edzőterembe járást, focimeccsen szurkolást szintén csak maszkban javasolja,

az uszodát akkor engedné, ha korlátoznák az egyszerre medencében lévők számát.

Az immunológus úgy gondolja, hogy a fenti tevékenységekkel meg kell várni, hogy ott tartsunk, ahol most Izrael, ahol 10-20 ember hal meg naponta.

Nagyon aggasztónak találja az indiai helyzetet is, mivel milliók fertőződnek meg, így a vírusnak rengeteg lehetősége van arra, hogy mutálódjon, vagy arra is, hogy két vírus kicserélje a genetikai állományát, így keletkezett például a MERS. Fennál a veszélye annak is, hogy a jelenleg használt védőoltások kevésbé lesznek hatékonyak az új variánsokkal szemben, bár a technológia lehetővé teszi, hogy rövid időn belül új vakcinákat fejlesszenek.

Az immunológus nagyon csodálkozna, ha nem okozna nálunk is egy negyedik hullámot, de abban reménykedik, hogy az oltásoknak köszönhetően az újabb járványhullámok már egyre kisebbek lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Így válik még szabadabbá az élet szombattól

Focimeccs maszk nélkül igen, koncert egyáltalán nem, étterem szabadon, boltok maszkban – összeszedtük, hogy milyen jogosultságok illetik meg a védetteket és a nem védetteket akkor, ha eléri a négymilliót Magyarországon a koronavírus ellen beoltottak száma.