szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most hétvégén, az írásbeli érettségiket megelőző napokban ballagtak volna el a diákok. Egy alapítvány több tízezer gyümölcsfa elültetésével állít élő emléket a diákéveiknek.

A középiskolák hagyományosan most, a központi írásbeli érettségi vizsgákat megelőző hétvégén tartják a ballagásokat. A járványhelyzet miatt azonban, idén a végzősöknek erről a mérföldkőnek számító életeseményről is le kellett mondaniuk. Az Oktatási Hivatal és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adatai szerint országosan 74 ezer végzős középiskolai diák hagyományos ballagása maradt el 2021 májusában.

A 10 millió Fa Alapítvány elhatározta, hogy az idén elmaradó középiskolai ballagások helyett a saját eszközével, több ezer gyümölcsfa elültetésével zárja le az érettségizők diákéveit. A középiskolai ballagókat szimbolizáló őshonos, magyar gyümölcsfa csemeték szerte az országban eresztenek gyökeret, hoznak majd gyümölcsöt, együtt fejlődnek és érnek a 2021-es évfolyammal.

A megvalósításhoz a lakosság támogatását kérik. Az akció "Csokor helyett gyümölcsfát" néven fut, az érdeklődők az alapítvány weboldalán, Facebook oldalán is tájékozódhatnak a támogatás, csatlakozás lehetőségeiről.

A fákat a 10 millió Fa legapróbb falvakra is kiterjedő önkéntes hálózata ülteti el szerte az országban, az életben maradásukhoz alkalmas területekre. Főként magánkertekbe, de ahol van erre lehetőség, ott közterületekre is kerülnek. Az alapítvány a ballagó középiskolai diákoknak, iskoláknak lehetőséget biztosít, hogy ha saját ültetést szeretnének szervezni, akár az iskola udvarára, környékére, megtehessék.

A kampány gyümölcsfái ráadásul különleges fák, a Tündérkert nevű, őshonos magyar gyümölcsfa fajtákat mentő kert csemetéi. Ezáltal az kezdeményezés egy biodiverzitás megőrzési akció is egyben. A kettős cél szolgálatában fog elkészülni az a gyümölcsfa térkép a nyár folyamán, amely az idei ültetésű gyümölcsfák pontos helyét dokumentálja. Erre a térképre külön jelöléssel kerülnek majd fel a később látogatható, azaz közterületre került fák és a kampány weboldalán igényelt “osztályfák” is.

A kezdeményezéshez itt lehet csatlakozni.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!