szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hilary Mantel szerint Vilmos herceg már nem jut el addig, hogy király legyen.

A Telegraph című lapnak adott interjút az egyik népszerű, történelmi regényeket is jegyző brit író, Hilary Mantel, aki a monarchisták szívébe tőrt döfve annak a véleményének adott hangot, hogy a királyság már nem sokáig marad királyság, és feltehetően már Vilmos herceg megkoronozását sem éri meg. Mantel az interjúban azon merengett, hogy ma már talán a királynő az egyetlen, aki még hisz a monarchiában, egyúttal azt tartotta volna helyesnek, ha Erzsébet eljut a döntésig, hogy lemondjon a trónról. „Megértem, hogy úgy gondolja, ez egy szent feladat, és egyszerűen nem lehet lemondani, de mi többiek, úgy gondoljuk, hogy ez is egy munka, amelyből nyugdíjba lehet vonulni” – mondta.

Erzsébet nem azért lett királynő, hogy lemondjon

95 éves lett, néhány napja temette el a férjét, és jövőre megdönti a saját uralkodói rekordját. A világ felfordulhat körülötte, de Erzsébet hű marad ahhoz a fogadalomhoz, amelyet még 21 évesen tett: mint a házassága, a munkája is egy életre szól.

A királynő feltételezett gondolatait találgatva Mantel arról a konfliktusról is beszélt, hogy miközben a világ a show business egy ágaként tekint a királyi család dolgaira, ez nagyon távol áll attól, amit Erzsébet gondol.

Az interjúban szóba került Fülöp herceg temetése is, valamint a Szent György-kápolnában a királynőről készült szívszorító képek. „Egyetlen másik családtól sem várnák el, hogy egy nagyon idős, frissen megözvegyült nőt a tévékamerák előtt parádéztasson, mégis magától értetődőnek vettük, hogy ez történik”.

©

Hilary Mantel szerint ugyanígy „nem fűződik közérdek” ahhoz sem, hogy a királyi család női tagja rögtön szülés után megjelenjenek a kórházi lépcsőkön.

A szerző szavai komoly felháborodást váltottak ki az interneten, a monarchisták abszurdnak nevezték az állításait, felemlegetve, hogy szerintük a királyi család tartja egyben az országot, éppen ezért szükség van rájuk. Sokan pedig épp Vilmos trónra lépésétől várják a monarchia népszerűségének a szárnyalását.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!