szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zalán a szomszédban jött világra.

Szerdán a mentők gyors segítségét kérte egy Pest megyei apuka, aki második gyerekével várandós feleségével indult a kórházba hajnalban. Arra nem számítottak, hogy a 39. hetében levő fiatal nő csak egyetlen emeletet tud lesétálni a lépcsőházban, mert megindul a szülés – írja az Országos Mentőszolgálat a Facebookon.

A férj becsengetett az egyik alsó lakóhoz, majd tárcsázta a mentőket. A szomszéd be is engedte őket, a mentésirányító pedig azonnal több mentőt, köztük egy koraszülött rohamkocsit is riasztott, miközben folyamatosan instruálta a bejelentőt a teendőkre.

Az álmából riadt szomszéd és az apuka végül, még a mentők érkezése előtt világra segítette Zalánt, aki azonnal felsírt. A perceken belül érkező mentők helyszíni ellátást követően, stabil állapotban szállították kórházba az újszülöttet és édesanyját – olvasható a bejegyzésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kránicz Dorottya Élet+Stílus

Ki mondja meg, hogy hol biztonságos a szülés?

Hosszú és zavaros időszak után tíz évvel ezelőtt megszületett a kormányrendelet az intézményen kívüli szülés szabályairól. A jogszabályi háttér biztonságot adott a nőknek, ami az elmúlt években az otthonszülések számának növekedéséhez vezetett. Az otthonszülést választó anyák ugyanakkor még mindig sokszor kerülnek konfliktusba a védőnőkkel, gyermekorvosokkal. De hogyan lett alapértelmezett, hogy a nők kórházban szülnek? És mit jelent ma a háborítatlan szülés?