Így főzd a rizsedet, ha jót akarsz - ilyen a rizsfőzés rituáléja a Nobu séfje szerint
A séf elárulja, hogyan főzzünk tökéletes fehér rizst.
hvg.hu
A rizsfőzés nem egy egyszerű konyhai feladat, hanem rituálé, amely minden egyes lépésében precizitást és alázatot kíván. A rizs nem egy egyszerű köret, hanem filozófia, alázat, tudás és hagyomány egyetlen tálban – véli Schreiner Gábor, a budapesti Nobu séfje, aki néhány tippet is ad az otthoni rizsfőzéshez.
Hogyan főzzünk tökéletes fehér rizst?
Alap arányok és technika: • Rizs és víz aránya: 1 csésze rizshez 1,5 csésze víz ideális a tűzhelyen történő főzéshez. • Főzési idő: Forrald fel, majd fedd le, és alacsony lángon főzd 12–15 percig, amíg a víz el nem párolog. Ezután hagyd lefedve pihenni 10 percig. • Öblítés: Ha megmosod a rizst, csökkentsd a víz mennyiségét 2 evőkanállal csészénként, mivel a rizs már nedvességet szívott fel.
Miben más a sushi rizs főzése? A sushi rizs (shari vagy sumeshi) nem csupán főtt rizs – ez egy különleges, ecetes, enyhén édes-savanykás alap, amelyet gondosan kell elkészíteni. Főbb különbségek: • Rizsfajta: Japán rövid szemű rizs (pl. Koshihikari), amely természetesen ragacsosabb. • Arány: 1:1 rizs és víz arány ajánlott, mivel a későbbi ecetes keverék is nedvességet ad hozzá. • Ecetes keverék: A főtt rizst még melegen keverd össze egy előre elkészített keverékkel, amely rizsecetből, cukorból és sóból áll. • Hűtés: A rizst fakanállal óvatosan kevergetve hűtsd le szobahőmérsékletre, hogy megőrizze fényes, ragacsos állagát.
Top 5 tipp az elkészítéshez:
Mindig öblítsd át a rizst: Többszöri öblítéssel távolítsd el a felesleges keményítőt, így elkerülheted a túlzott ragacsosságot.
Ne emeld fel a fedőt főzés közben: A gőz kulcsfontosságú a megfelelő állag eléréséhez.
Hagyd pihenni a rizst: A főzés után 10 perc pihentetés segít az egyenletes nedvességeloszlásban.
Használj konyharuhát a fedő alatt: Ez felszívja a kondenzációt, így a rizs nem lesz túl nedves.
Ne keverd túl a rizst: A túlzott keverés aktiválja a keményítőt, ami ragacsos állagot eredményezhet.
A Nobu séfje korábban lapunknak is beszélt arról, milyen szerepet tölt be a rizs a japán konyhában:
Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.
Beváltható Magyar Péter ígérete, hogy megsemmisítik majd a Pride résztvevőire esetleg kiszabott büntetéseket, megszüntetik az eljárásokat – csak nyerni kell hozzá a választáson. Kipróbált jogi eszköz pedig több is van, nem csak az amnesztia.