szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha lehet, még tovább élesedik a vita az Európai Néppárton belül. Miközben Orbán Viktor már egyfajta nyitott kapcsolatot ajánlott fel, egyre többen vannak amellett, hogy a Fideszt ki kellene zárni. Kezdve Deutsch Tamással, akiről valószínűleg szerdán dönt a Néppárt EP-frakciója.

Szerdán tárgyal és lehet, hogy dönt is az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója arról az indítványról, amely arra irányul, hogy Deutsch Tamást zárják ki a frakcióból – értesült a Politico.

A javaslat egy osztrák képviselőhöz, Othmar Karashoz kötődik, aki hetekkel ezelőtt harminc képviselő aláírásával kezdeményezte Deutsch kizárását. Karas korábban interjút adott a HVG-nek, melyet itt olvashat:

„Ha az uniónak szüksége lesz B-tervre, az a Fidesz kizárását is felgyorsítja a Néppártból"

Deutsch Tamás frakciótagságának megszüntetését kezdeményezte Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai delegációvezetője. Az ÖVP politikusát a vétóról, a Fideszről és Szájerről kérdeztük.

A kezdeményezést azóta már több mint negyvenen írták alá, de Karas szerint ennél jóval többen támogatják. Korábban Pedro López, a frakció szóvivője azt mondta az EUrologusnak, hogy a frakciótagságnak össze kell függnie a Fidesz Európai Néppártban éppen felfüggesztett tagságával, arról azonban – a jelenlegi állás szerint – csak akkor fognak dönteni, ha lehet személyes részvétellel döntést hozni. A koronavírus-járvány miatt azonban egyelőre csak videokonferenciákra van lehetőség.

Deutsch kizárását azért javasolta az osztrák képviselő, mert a fideszes politikus két magyarországi interjúban is a náci Gestapo és a kommunista ÁVO érveléséhez hasonlította Manfred Weber kijelentését. Deutsch Tamás később elmondta, hogy ő már elnézést kért Webertől, Karas szerint azonban ez nem volt valódi bocsánatkérés és mivel Deutsch nem vonta vissza a szavait, ő nem vonja vissza az indítványt.

A teljes, 17 tagú lengyel delegáció is a kizárás mellett van.

“Elfogadhatatlan összehasonlításokkal támadják vezetőinket, Jean-Claude Junckertől, Donald Tuskon át Manfred Weberig”

– mondta a Politicónak Andrzej Halicki, a küldöttség vezetője. A lengyelek azért is haragszanak a fideszesekre, mert a magyar kormánypárt a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS) ápol kiemelkedően jó kapcsolatot – a PiS képviselői azonban egy másik EP-frakcióban, a Konzervatívok és Reformerek Szövetségében foglalnak helyet. A lengyel néppártiak azt szeretnék, hogy ne csak vita, hanem szavazás is legyen a kizárásról.

Könnyen lehet, hogy a kérdés informálisan már kedden eldől. Ekkorra hívta ugyanis össze a német delegációt Daniel Caspery képviselő. A Fidesz jövőjét alapvetően meghatározza, hogy a párton belül a CDU milyen álláspontra helyezkedik. Eddig, ha csendben is, de védték a Fideszt. Az mindenesetre árulkodó, hogy Caspery a meghívóhoz csatolt egy újabb Deutsch-interjút, amelyet a magyar politikus a cseh Echo24-nek adott. Az interjúban Deutsch Tamás azt mondja, hogy a Fidesz az utolsó, amelyik a Néppárt „jobboldali, kereszténydemokrata gyökerei mellett” áll, míg „az EPP erősen balra tart”. És hogy az alapvető konfliktus a tömeges bevándorlás és Soros György elleni vagy melletti álláspont, illetve kijelenti, hogy az EU veszélyezteti a magyar nemzeti identitást.

A mátrixot bonyolítja, hogy Orbán Viktor Manfred Webernek címzett levelében múlt héten azt javasolta: legyen a Fidesz az Európai Néppárt egyfajta külső szövetségese.

Valószínűleg ehhez a kötélhúzáshoz tartozik az a tény, hogy Szijjártó Péter külügyminiszterként múlt héten csütörtökön és pénteken felkereste a dán, a holland, a finn és az osztrák szélsőjobboldali pártokat, melyek az Európai Parlament Identitás és Demokrácia frakciójának tagjai. Múlt héten pénteken tettük fel kérdéseinket a külgazdasági- és külügyminisztériumnak, hogy ezeket az utakat miért közpénzből finanszírozza a Szijjártó Péter, de eddig nem kaptunk választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Érdektelenségbe fulladhat Orbán taktikázása az Európai Néppártban

Az Európai Néppártot egyre kevésbé foglalkoztatja, hogy a Fidesz a pártcsaládon kívül vagy belül képzeli el a jövőjét. A Néppártot ehelyett az uniós költségvetések jövője aggasztja, ahol azonban szintén a magyar miniszterelnökbe botlanak. A Fidesz szeretné tematizálni a párbeszédet, ehhez azonban nem talál partnereket.

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert