szerző:
Szűcs Ágnes (EUrologus)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Varga Judit szeretne annyi cikket írni Magyarországról a Politico uniós ügyekkel foglalkozó lapba, mint a sajtótermék teljes állásban dolgozó munkatársa – derült ki a magyar igazságügyi miniszter és az ír európai uniós ügyekért felelős államtitkár vitájából kedden.

Varga Judit igazságügyi miniszter az ír Institute of International & European Affairs (Nemzetközi és Európai Ügyek Intézete) által rendezett videokonferencián vitázott kedden a jogállamiságról Thomas Byrne ír európai uniós ügyekért felelős államtitkárral. A miniszter kifejtette, „Magyarországon senki sem kérdőjelezi meg a jogállamiság fontosságát”. Sőt, a politikus arra is rámutatott, hogy

a magyar állam intézményrendszere számára a jogállamiság olyan, mint a víz és a levegő.

Ezt a miniszter többek között azzal támasztotta alá, hogy három évtizeddel ezelőtt a rendszerváltás vér nélkül zajlott le, és hogy a magyar nemesség jogait rögzítő 1222-es Aranybulla mindössze hét évvel később született meg az európai jogállamiság és az angol alkotmányosság alapjának számító Magna Chartánál.

Korábbi nyilatkozataival összhangban Varga állította: a jogállamiságnak nincs általános definíciója, így a magyar kormány az Európa Tanács független alkotmánybírákból álló Velencei Bizottságának ellenőrző listáját tartja mérvadónak. (Az említett 50 oldalas jegyzék egyébként olyan pontokat magyaráz meg részletesen, mint az állami szereplőket érintő korrupció és érdekkonfliktus elleni fellépés, a diszkrimináció tilalma, a jogbiztonság és az igazságszolgáltatás függetlensége.)

Erre válaszul Byrne kifejtette, hogy az ír kormány felfogása szerint a jogállamiság koncepciója igenis világos. „Ez nem egy homályos fogalom, ami megakadályozza, hogy elszámoltathassanak bennünket” – mondta. Az államtitkár arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottság világosan meghatározta a fogalmat: az összes államhatalmi ágnak a jog által megszabott keretek között kell működnie, a demokrácia és az alapvető jogok tiszteletben tartásával, a független igazságszolgáltatás ellenőrzése alatt.

Az Európai Unió jogállamiságot védő lépéseiről – például a hetes cikk szerinti eljárásról vagy az Európai Bizottság jogállamiság-jelentéséről – Varga Judit azt mondta, hogy „nem lenne szabad politikai vagy ideológiai zsarolásra használni”. A magyar kormánnyal szemben megfogalmazott kritikák szerinte továbbra sem tartalmaznak konkrétumokat, és valójában az Orbán-kabinet migrációt ellenző álláspontja miatt hangzanak el, a balliberális progresszív és konzervatív kormányok közti szembenállást tükrözve. A jogállamiság Varga szerint élesen megosztja a tagállamokat, és ez a szembenállás a 2021–27-es uniós költségvetéshez és helyreállítási alaphoz kapcsolt feltételrendszer tárgyalásánál érte el a csúcspontját.

Byrne ezzel szemben úgy látja, hogy

egyetlen ország sem tökéletes, Írország sem, és mindenhol vannak olyan területek, amelyen még javítani lehet.

Az ír államtitkár arról is beszélt, hogy kormánya teljes mértékben támogatja a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás folytatását, és reméli, hogy „konstruktív határozattal” zárul majd az ügy. A politikus arról is beszélt, hogy a költségvetés jogállamisági feltételrendszere egy politikai kompromisszum eredménye: nem hibátlan eszköz, de fontos része az EU demokráciát védő eszköztárának.

A vita végén Varga Judit gyakorlati példával illusztrálta a magyar kormánynak a demokratikus intézményrendszerhez, így a szabad sajtóhoz való hozzáállását, mikor a Politico tudósítója arról kérdezte, miért nem hajtja végre Magyarország az Európai Unió Bíróságának ítéleteit. A miniszter először arról beszélt, hogy „jól ismeri” a lap munkatársát, aki „állandóan kritizálja Magyarországot”. „Bárcsak annyiszor ismertethetném a magyar álláspontot a Politicóban, mint ő teszi minden héten” – mondta. Arról is panaszkodott, hogy tavaly november–decemberben nem jelentethette meg az uniós költségvetésre belengetett magyar vétóval kapcsolatos véleménycikkét a lapban, mivel a szerkesztők szerint abban az évben már két másik cikke is megjelent. Majd azt mondta, hogy ki kell javítania az újságírót, akit egyúttal arra is megkért, hogy írja meg, "Magyarország – más országokkal ellentétben – mindig minden ítéletet végrehajt”.

A múlt héten jelentette be az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex, hogy kivonul Magyarországról, mert a Magyarország továbbra sem hajtja végre a bíróság decemberi ítéletét. A bíróság civiltörvénnyel kapcsolatos júniusi ítéletét sem ültette még át a jogba a magyar törvényhozás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Már a Netflix is a TikTokot másolja