szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Ahogy arra számítani lehetett, a tavaly bevezetett új magyar menekültügyi eljárási szabályok sem felelnek meg az uniós jognak az Európai Bizottság szerint. Ezért kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarországgal szemben, a kormánynak két hónap áll rendelkezésre álláspontjának elfogadtatására, ellenkező esetben az Európai Bírósághoz fordul a testület.

Több uniós bírósági ítélet megállapította, hogy a magyar állam a tranzitzónákban jogellenesen tart fogva menedékkérőket és nem biztosítja azt a jogot – amelyet a nemzetközi jog is garantál –, hogy a határon menedékkérelmet lehessen beadni. A kormány bevezette a biztonságos tranzitország fogalmát, amelyet azonban a nemzetközi és az EU-s jog sem ismer, erre hivatkozással viszont lehetetlenné tették a menedékkérelmek egyedi elbírálását.

A kormány tavaly nyáron bezáratta a tranzitzónákat és kidolgozott egy új eljárást. E szerint a menedékkérelemre vonatkozó igényt valamelyik EU-n kívüli magyar nagykövetségen lehet beadni. Erről a magyarországi hatóságok eldöntik, hogy alkalmas-e arra, hogy ennek alapján menekültügyi eljárást indítsanak. Ha igen, akkor az érintett az eljárás időtartamára egyszeri beutazási engedélyt kap Magyarországra.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ez az eljárás sérti a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvet, mivel kizárja, hogy magyar területen, többek között a határon tartózkodó személyek nemzetközi védelemért folyamodjanak, ezért a testület kötelezettségszegési eljárást indított, amely megint csak az Európai Bíróság elé kerülhet, ha nem módosít a gyakorlaton a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

140 km/h-val repeszt a DJI új drónja

140 km/h-val repeszt a DJI új drónja