szerző:
Folk György (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen, miután az az EU közös orvosi kannabisz álláspontja ellen szavazott az ENSZ illetékes testületében.

Kötelezettségszegési eljárás indult csütörtökön Magyarország ellen, mert nem szavazott együtt a tagállamokkal a gyógyászati kannabisz témában az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) 2020 decemberi ülésén. A CND napirendjén egyebek mellett a kannabisz gyógyászati alkalmazását szorgalmazó napirendi pont volt. Ennek kapcsán a magyar kormány nevében felszólaló Dr. Dancs Ferenc, a migrációs kihívások kezeléséért felelős helyettes államtitkár arról értekezett a szavazást megelőző beszédében, hogy fűfogyasztás mértéke az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt, ami szerinte már önmagában bizonyítja mennyire addiktív szerről van szó. A szavazás azonban valójában arról szólt, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után elfogadta az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról.

Az EU országok közös álláspontjának ENSZ-béli képviseletének figyelmen kívül hagyása miatt döntött a brüsszeli testület a kötelezettségszegési eljárás megindításáról a formális figyelmeztetés megküldésével Budapestre.

A történet előzménye, hogy az uniós tagállamok 2020 novemberében közös tanácsi határozatban adtak mandátumot, mely jogilag kötelező az uniós országokra nézve. Ezek után a magyar kormány kétszer is a WHO ajánlása ellen voksolt Bécsben. Mindezt úgy, hogy az EU-s közös álláspont arról szólt, hogy a kannabisz gyógyászati felhasználását tegyék lehetővé, nem a rekreációs használatát.

A Bizottság által küldött levélre most két hónapja van reagálni a magyar kormánynak, s csak ha nem kap Brüsszel kielégítő választ, akkor jön a következő lépésként a indoklással ellátott vélemény. Végső soron az Európai Unió Bírósága elé kerülhet az ügy.

“A legnagyobb kárvallottjai ennek a kormányzati hozzáállásnak súlyos, többek közt szklerózis multiplexes, epilepsziás és más krónikus betegséggel küzdő páciensek, akik számára sokszor az egyetlen hatékony gyógyszerek az orvosi kannabisz alapú készítmények” - mondta Szelestei Miklós, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke az EUrologusnak. Az ENSZ ülést civil megfigyelőként követő szakember szerint a legaggasztóbb, hogy a magyar kormány szándékosan összemossa ezt a gyógyászati kérdést a kábítószer kérdéssel, miközben ezt a megközelítést immár az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többsége meghaladta és egy betegjogi központúra cserélte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját