szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Kétnapos videokonferencia keretében tartanak uniós csúcstalálkozót a tagállami állam- és kormányfők. Az első napon a járvánnyal kapcsolatos fejlemények lesznek napirenden, a másodikon pedig Európa biztonságáról és védelméről lesz szó.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben szóba kerül majd az oltások gyártásának, engedélyezésének és forgalmazásának felgyorsítása. Az EUrologus információi szerint felmerült, hogy a gyógyszercégeket rá kellene venni, hogy adják át az oltásokat gyártásra olyan gyártóhelyeknek, ahol van szabad kapacitás. Ez persze a cégektől függ, de az Európai Bizottság szerint meg kell kezdeni az erre irányuló tárgyalásokat.

Szó lesz a határok átjárhatóságáról, amellyel kapcsolatban a tagállamok már elvi megállapodásra jutottak arról, hogy az arányosságnak és a megkülönböztetésmentességnek kell lennie a legfőbb szempontnak. Ehhez képest pár napja az Európai Bizottság hat tagállamnak – közöttük Magyarországnak – küldött levelet, amelyben éppen az előbbi elvek betartását kéri számon. A magyarországinál még szigorúbb beutazási korlátozás van érvényben Belgiumban, ahol a miniszterelnök a minap azt mondta: semmi ok sincs az enyhítésre, a tilalom meghozta a gyümölcsét és sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Úgy tudjuk, hogy az Európai Bizottság nem szeretne kötelezettségszegési eljárásokat indítani, inkább tárgyalna a tagállamokkal és áthidaló megoldásokat keresne az aggályok rendezésére.

Ugyancsak szóba kerül majd az új variánsok megjelenése és az ezzel kapcsolatos teendő. A Bizottság arra próbálja rávenni a tagállamokat, hogy a pozitív tesztek legalább öt százalékánál végezzék el a szekvenálást, hogy nyomon lehessen követni az egyes mutációk terjedését. Erre az EU saját laborkapacitásait is felajánlja.

Téma lesz az oltási tanúsítványok ügye is. A görög kormány a napokban úgy döntött, hogy az oltással rendelkezők számára megkönnyíti a beutazást. Hasonló igény és ötlet felmerült más tagállamoknál is. Az EU várhatóan nem szól bele az ilyen jellegű döntésekbe – nem is nagyon teheti –, viszont körvonalazódik egyfajta tanúsítvány szükségessége. Ez azonban az oltással azonos megítélés alá helyezné a tesztelést és az antitestek jelenlétét – más kérdés, hogy utóbbiak vizsgálatokat igényelnek, míg az oltással rendelkezők ebből a szempontból előnyösebb helyzetben vannak.

A biztonságról és védelemről szóló témához meghívták Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát is. Itt várhatóan elsősorban az orosz és kínai fenyegetésről lesz szó, amely érinti a dezinformáció és a kiberbiztonság területét is. Ugyancsak a pénteki nap témája a déli szomszédság megerősítése, “demokratikus, stabilabb, zöldebb és virágzóbb” kapcsolatrendszer kialakítása.

A tanácskozás csütörtökön délután három órakor kezdődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában