szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A cigarettákra kivetett jövedéki adó mértékének túlzottan alacsony szinten tartásával Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit – állapította meg az Európai Bíróság.

2017. december 31-ig kellett volna a magyar jogba átültetni azt az uniós irányelvet, amely meghatározza a cigarettákra kivetendő minimális jövedéki adót. Ennek kiszámítása meglehetősen bonyolult, a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának legalább 60 százalékának, vagy ettől függetlenül ezer darabra átszámítva legalább 90 eurónak kell lennie. Az irányelv szerint azonban azon tagállamoknak, amelyek a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár alapján legalább 115 euró értékben állapítják meg az 1000 darab cigarettára kivetett jövedéki adó mértékét, nem szükséges alkalmazniuk az említett 60 százalékos követelményt.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarországon alkalmazott adó nem éri el az előbb említett 115 eurós határt, ezért kötelezettségszegési eljárást indítottak, amelyben újabb határidőt tűztek ki, azonban a magyar kormány ezt is elmulasztotta. A bíróság ennek megfelelően kimondta a kötelezettségszegés tényét, azonban ennek vélhetően nem lesz semmiféle jogkövetkezménye. Ugyanis időközben Magyarország módosította a szabályozást és 2021. január 1-jétől már eléri a szükséges minimumértéket a magyarországi cigarettákra kivetett jövedéki adó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyáron jöhet a Microsoft havidíjas számítógépe

Nyáron jöhet a Microsoft havidíjas számítógépe

Feljelentést tesz Szél Bernadett, aki szerint kamionszámra hordják a szemetet egy természetvédelmi terület mellé

Feljelentést tesz Szél Bernadett, aki szerint kamionszámra hordják a szemetet egy természetvédelmi terület mellé

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány