szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A 2050-es klímasemlegesség elérése érdekében fogadott egy intézkedéscsomagot az Európai Bizottság, amelynek célja, hogy több pénz jusson a fenntartható tevékenységeknek.

Egy olyan lista fog készülni heteken belül, amely rögzíti, hogy mely gazdasági tevékenységek járulnak hozzá leginkább az EU környezetvédelmi célkitűzéseinek eléréséhez. Ez lesz az “éghajlat-politikai uniós taxonómiáról szóló felhatalmazáson alapuló jogi aktus”.

Egy másik irányelv-javaslat révén a vállalatok fenntarthatósági jelentéseit szeretnék következetesebbé tenni, melynek köszönhetően a befektetők és a nyilvánosság is összehasonlítható és megbízható fenntarthatósági információkhoz juthat. Végül lesz egy olyan intézkedési is, amely biztosítja, hogy a pénzügyi vállalkozások, például tanácsadók, eszközkezelők vagy biztosítók eljárásaikba és az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadásba beépítsék a fenntarthatóság szempontjait.

Mairead McGuinness, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos úgy fogalmazott, hogy

a pénzügyi rendszer kulcsfontosságú az uniós zöld megállapodás megvalósítása szempontjából, és gazdaságunk zöld átállásához jelentős beruházásokra van szükség. Eljött az ideje, hogy az ígéreteket valóra váltsuk, a befektetéseket pedig fenntartható útra tereljük.

A fenntartható ágazatok felsorolásáról annyit árult el az Európai Bizottság, hogy ez a tőzsdén jegyzett vállalatok mintegy 40 százalékának gazdasági tevékenységére vonatkozna azokban az ágazatokban, amelyek a közvetlen üvegházhatásúgáz-kibocsátás közel 80 százalékáért felelősek Európában. Olyan ágazatok tartoznak a hatálya alá, mint az energia, az erdészet, a feldolgozóipar, a közlekedés és az építőipar.

A fenntarthatósági jelentések elkészítése a jövőben közel 50 ezer vállalatnak lesz majd kötelező, ami jelentős növekedés a jelenlegi 11 ezer vállalathoz képest, amelyek a meglévő követelmények hatálya alá tartoznak. A Bizottság javaslata szerint a nagyvállalatokra vonatkozó szabályok mellett külön, a kkv-kra szabott, arányos szabályok kidolgozását is elvégzik, amelyeket a tőzsdén nem jegyzett kis- és középvállalkozások önkéntes alapon alkalmazhatnak.

A következő hetekben, hónapokban a társintézményekkel, az Európai Tanács és az Európai Parlament tárgyalócsoportjaival egyeztetnek a javaslatról. Egy kérdés kapcsán Valdis Dombrovskis, a Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, hogy sem a nukleáris, sem a hagyományos gázenergia felhasználása nem tartozik a most bemutatott jogszabálycsomag hatálya alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!