szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A koronavírus kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztésének felgyorsítását támogatja az EU új stratégiája.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Legalább három, a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszert akar az Európai Bizottság engedélyezni októberig, és lehetőleg még kettőt az év végéig – ismertette csütörtökön az egészségügyért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakidész az uniós intézmény legújabb stratégiájának lényegét.

Jó hír, hogy az oltási kampány felgyorsult az EU-ban, a hét végére eléri a 200 milliót a leszállított vakcinák száma, és júliusra sikerülhet a nyájimmunitáshoz szükséges 70 százalékos átoltottságot elérni – magyarázta Kiriakidész.

A biztos azonban kijelentette:

Az oltások önmagában nem elegendőek a koronavírus kezelésére: a betegség gyógyításával és a szövődmények csökkentésével is foglalkoznia kell az EU-nak.

Főleg, hogy a koronavírus hosszú távú hatásai – fáradtság, alvás- és koncentrációs problémák – különösen aggasztóak, amelyre gyógymódot kell találni – tette hozzá.

Eddig csak egy gyógyszert, a remdesivirt engedélyezték az EU-ban a koronavírus kezelésére, ám az új, komoly anyagi forrásokkal megtámogatott stratégia arra törekszik, hogy a portfólió még az év végéig kibővüljön. Jelenleg 57 koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer hatásosságát és biztonságosságát vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az új stratégia szerint a Bizottság 90 millió euróval fogja támogatni a koronavírus egészségügyi kockázatait elemző klinikai vizsgálatokat, 5-5 millióval a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztését és a klinikai vizsgálatokat, illetve 40 millióval egy olyan hálózat kiépítését, amely a koronavírus kezelésre alkalmas gyógyszerek összetevőit szállítja.

Emellett az uniós intézmény júliusra a legígéretesebbnek tartott 10 gyógyszerről listát készít, és rendszeresen konzultál majd a fejlesztőkkel arról, hogy segíthetné a munkájukat.

Annak érdekében, hogy sikerüljön tartani az októberi céldátumot, az uniós intézmény azt ígéri, hogy az engedélyeztetési folyamatot is felgyorsítja és rugalmasabbá teszi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!