szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Ennél azonban fontosabb, hogy az EU tagállamai tízéves programot fogadtak el a munkanélküliség és a szegénység csökkentésére.

Portóban az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament elnöke, az EU Tanácsának soros elnöki posztját jelenleg betöltő portugál miniszterelnök, az európai szociális partnerekkel és a civil társadalmi szervezetekkel együtt aláírták a “portói szociális kötelezettségvállalás”-nak nevezett dokumentumot. Ez tartalmazza azokat a célokat, amelyeket 2030-ra szeretnék elérni az aláírók, akik – és ezt minden résztvevő hangsúlyozta – a történelem során első alkalommal fejezték ki ilyen formában a közös szándékaikat. A kitűzött célok a következők:

1. a 20–64 évesek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,

2. a felnőttek legalább 60 százalékának évente részt kell vennie képzésen,

3. a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni, beleértve legalább 5 millió gyermeket.

Azt is vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek egy befogadóbb, szociálisabb Európa kialakítása érdekében. Üdvözölték a szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési tervet, és megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy az ebben megfogalmazott elveket az erőteljes, méltányos és munkahelyteremtő fellendülés előmozdítása érdekében tettekre váltják.

Európa szociális céljainak összhangban kell lenniük az európai zöld és digitális célkitűzésekkel. Közelebb akarunk kerülni a teljes foglalkoztatottsághoz, több európai polgárnak szeretnénk lehetővé tenni a szükséges készségek elsajátítását, valamint minden európai számára egyenlő esélyeket kívánunk biztosítani egy fokozottan digitális és fenntartható gazdaságban

- jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. António Costa portugál miniszterelnök már az elnökség kezdetétől hangsúlyozta: Portugália feltett szándéka, hogy a válság után sokkal hatékonyabb segítséget tudjon nyújtani Európa a rászorulóknak. A portói kötelezettségvállalás a jövő és a remény iránti elkötelezettség.

Ma arra a következtetésre jutottunk, hogy társadalmaink csak akkor lesznek virágzóbbak és igazságosabbak, ha az általunk kitűzött éghajlati és digitális célok teljesítése mellett a szociális pillért is végrehajtjuk

- mondta António Costa.

A portói csúcstalálkozó krónikájához tartozik, hogy a nap folyamán kiderült: a magyar és a lengyel kormány nem támogatja a “gender” kifejezés használatát a záródokumentumban, ehelyett a “férfiak és nők” szófordulatot tartanák elfogadhatónak. A délután folyamán ezt Orbán Viktor a keresztények meggyőződésével és a “gender” szó tisztázatlan tartalmával magyarázta. Úgy tűnik, végül nem ez az álláspont győzött. A szövegben három alkalommal fordul elő a “gender” kifejezés, amelyet Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki ki akart húzni. Az első két alkalommal, a célkitűzések felsorolása során, ebben a bekezdésben:

A nemek közötti egyenlőség előmozdítása, többek között a nemek közötti bérszakadék megszüntetésével és az azonos értékű munkáért járó egyenlő bérhez való jog garantálásával.

Harmadjára pedig akkor, amikor a nemek közötti foglalkoztatási szakadék legalább felére csökkentéséről volt szó.

Orbán Viktor egyébként a nap folyamán többször is elmondta, hogy Magyarország a szociális pillér megerősítésében nagyon jól működő gyakorlatot alakított ki, amelynek kulcselemei a teljes foglalkoztatás, a határozott családpolitika, amely a GDP 5 százalékának megfelelő támogatást élvez és az agresszív adócsökkentési politika, amelyet így együtt nevezett munkaalapú társadalomnak.

Orbán a Munka és munkahelyek című panelbeszélgetésen felszólalva azt is kiemelte, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben legfontosabb társadalmi kérdés a vakcina rendelkezésre állásának biztosítása, anélkül ugyanis nem lehetséges fenntartható szociálpolitika. "Minden oltóanyag jó, ha biztonságos és be lett adva az embereknek" - jelentette ki a miniszterelnök.

A portói találkozó szombaton informális üléssel folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!