Látványos finissel dolgozta le Athén az építési és szervezési késéseket, és általános elismerést kiváltva, sikeresen rendezte meg a 28. nyári olimpiát augusztus 13. és 29. között. A költségek azonban igencsak elszaladtak, ez volt a legdrágább a modern kori olimpiai játékok történetében. Hivatalos adatok szerint a rendezés csaknem 9 milliárd euróba került - az összegben nem szerepel az athéni közlekedési infrastruktúra fejlesztése, így a várost övező körgyűrű, az új metró- és villamosvonal kiépítése, valamint a repülőtér bővítése -, ebből egymilliárdot fordítottak a korábbi játékokhoz képest rendkívül megszigorított biztonsági intézkedésekre. A 38 helyszínen 201 ország képviseletében 10,5 ezer sportoló versengett 28 sportágban, összesen 301 aranyéremért. A versenyekről 21,5 ezer újságíró tudósított, közvetítéseiket a 16 versenynap alatt háromszáznál több csatorna összesen 35 ezer órában sugározta világszerte 3,9 milliárd ember számára, ami nézettségi rekord. A leglelkesebb közönség Japánban volt - valószínűleg azért, mert a szigetország sportolói, eddigi legjobb eredményüket elérve, 16 aranyéremmel az ötödik helyen végeztek az országok nem hivatalos rangsorában. Az abszolút győztes ezúttal is az Egyesült Államok lett 35 arannyal, a második helyen a következő, 2008-as nyári játékoknak Peking révén otthont adó - és az olimpiákon csak 1984 óta részt vevő -, az utóbbi években sportnagyhatalommá nőtt Kína végzett 32 aranyéremmel. A dobogó legmagasabb fokára a legtöbbször - hat alkalommal - Michael Phelps amerikai úszó állhatott, aki még két bronzérmet is begyűjtött.

Athénban - amely 1896 után most másodszor adhatott otthont a legjobb sportolók seregszemléjének - minden korábbinál szigorúbb doppingvizsgálatokat végeztek, ennek is tulajdonítják, hogy már a nyitóünnepség előtt botrányba keveredett két görög atlétasztár, Kosztasz Kenterisz és Katerina Thanu, akik a gyanú szerint a szúrópróbaszerű tesztet igyekeztek elkerülni egy állítólagos motorbalesetet színlelve, majd visszaléptek az indulástól. Pozitív lelete miatt megfosztották aranyérmétől az ókori olimpiák helyszínén, Olümpiában rendezett női súlyemelőverseny győztesét, az orosz Irina Korzsanyenkót, a görög Leonidasz Szampanisz súlyemelőnek pedig a bronzérmétől kellett búcsút vennie.

A magyar csapat a doppingügyek miatt két arany- és egy ezüstéremmel lett szegényebb a pályán elért eredményekhez képest. Annus Adrián kalapácsvető hosszas huzavona után kénytelen volt visszaküldeni aranyérmét, Fazekas Róbert diszkoszvető pedig át sem vehette azt. Annus, akinek vizeletében a verseny után nem találtak tiltott szer használatára utaló anyagot, kibújt az utólagos doppingellenőrzés alól, Fazekas pedig nem volt képes a verseny után az előírásoknak megfelelő mennyiségű mintát produkálni. A hazai szövetség Annust felmentette, Fazekast pedig csupán egy évre tiltotta el. Elvette a NOB a súlyemelő Gyurkovics Ferenc ezüstérmét is, akinél a verseny után anabolikus szteroidot mutattak ki, mint Kecskés Zoltánnál, aki már a dobogóra lépés előtt lebukott. A szintén súlyemelő Kovács Zoltán sérülésre hivatkozva visszalépett, majd képtelen volt vizeletmintát adni. Az akkori sportminiszter, Gyurcsány Ferenc és a Fidesz-alelnöki posztot is betöltő Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kölcsönösen egymást tették felelőssé a magyar doppingügyekért. A magyar csapat végül is nyolc arany- (a vívó Nagy Tímea, az öttusázó Vörös Zsuzsa, a sportlövő Igaly Diána, a kajakos Janics Natasa, illetve a Kovács Katalin-Janics duó, a férfi kajak négyes, a birkózó Majoros István és a férfi vízilabda-válogatott) és nyolc ezüst-, valamint hat bronzéremmel az éremtáblázat tizenharmadik helyén végzett.

Ezért a jelenetért simán ment a kamera képe alapján a bírság az autósnak

Ezért a jelenetért simán ment a kamera képe alapján a bírság az autósnak

Ügyvédi felszólítást küldött az ATV Kálmán Olga kampányvideói miatt

Ügyvédi felszólítást küldött az ATV Kálmán Olga kampányvideói miatt

Meghalt Ökrös Csaba népzenész, népzenegyűjtő

Meghalt Ökrös Csaba népzenész, népzenegyűjtő

Elhunyt a magyar származású tudós, akinek a fogamzásgátlót köszönhetjük

Elhunyt a magyar származású tudós, akinek a fogamzásgátlót köszönhetjük

A bankok szerint elenyésző azok száma, akiknél még hiányzik az adategyeztetés

A bankok szerint elenyésző azok száma, akiknél még hiányzik az adategyeztetés

Tarlós valószínűleg Karácsonyt választaná ellenfélnek

Tarlós valószínűleg Karácsonyt választaná ellenfélnek