Egy párizsi kórházban, napokig tartó haláltusa után, november 11-én elhunyt a 75 éves Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke, akit a Kairóban tartott búcsúztató ceremónia után a ciszjordániai Rámalláhban temettek el. A palesztin vezetőt hirtelen rosszra fordult egészségi állapota miatt szállították a francia fővárosba rámalláhi főhadiszállásáról, ahol lényegében izraeli házi őrizetben töltötte életének utolsó éveit. Arafatot 1969-ben választották a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) élére, amely először Jordániából, majd Libanonból folytatott gerillaháborút Izrael ellen, miközben világszerte több terrorista merénylet ért különböző zsidó érdekeltségeket. A palesztin vezető az 1993-ban megkötött oslói megállapodásért - az akkori izraeli vezetőkkel közösen - Nobel-békedíjat kapott, de 2000-ben nemet mondott Ehud Barak izraeli kormányfő ajánlatára az amerikai Camp Davidben folyó béketárgyalásokon, és ugyanabban az évben kitört a második palesztin lázadás, az intifáda.

A palesztin államért vívott küzdelem jelképének tartott Arafat utódául az általa 1969 óta vezetett PFSZ élére a pragmatikusnak nevezett, az intifádát elítélő Mahmúd Abbász volt kormányfő került. Az Arafat által alapított Fatah mozgalom vezetőjévé a száműzetésben élő, az oslói folyamatot elítélő Farúk Kaddumit választották, de a Fatah Abbászt szemelte ki jelöltjének a 2005. január 9-ére kiírt elnökválasztásra. Bejelentette viszont indulását az izraeli börtönben fogva tartott, a fiatalabb nemzedékhez tartozó Marvan Barguti is, megosztva ezzel a Fatahot. Az Arafat legkomolyabb ellenzékének számító - a PFSZ-en kívüli - Hamász iszlámista szervezet jelezte, a hatalommegosztásért cserébe hajlandó fontolóra venni a tűzszünetet és Izrael létének elfogadását. Az izraeli hadsereg lényegében lefejezte a mozgalom vezetését, miután márciusban a szervezet alapító vezérét, Ahmed Jaszin sejket, áprilisban pedig utódát, Abdelaziz al-Rantisszit likvidálta a Gázai övezetben. Izrael többször is tisztogató akciókat hajtott végre a tengerparti sávban, ahonnan palesztin szélsőségesek házi készítésű rakétákat lőttek zsidó településekre.

Ariel Saron izraeli kormányfő - aki korábban az általa a béke akadályának nevezett Arafat evakuálásával fenyegetőzött - közölte, hajlandó a tárgyalások felújítására és a Gázai övezetből történő egyoldalú kivonulással kapcsolatos egyeztetésre az új palesztin vezetéssel, ha az fellép a zsidó állam elleni terrorral és uszítással szemben. Saron még februárban jelentette be, hogy felszámolja a Gázai övezetben lévő összesen 21 zsidó települést, valamint 4 kolóniát Ciszjordánia északi részén. A "leválasztás" terve azonban lázadást szított saját pártján, a Likudon belül, és a koalícióból való kilépésre késztetett két telepesbarát pártot is, ami kisebbségre ítélte a knesszetben a kormánypártokat. A kabinet mozgástere novemberben tovább szűkült, miután Saron menesztette világi koalíciós partnerét, a Sinújt, amely - a vallásos pártoknak juttatandó támogatások miatt - a költségvetési tervezet ellen szavazott. A miniszterelnök december közepén tárgyalásokat kezdett a Munkapárttal egy nemzeti egységkormány létrehozásáról.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága júliusban elítélte Izraelt a ciszjordániai biztonsági fal építése miatt, arra hivatkozva, hogy a védrendszernek a megszállt palesztin területen történő kialakítása sérti a nemzetközi jogot. George W. Bush amerikai elnök - a washingtoni külpolitika változásaként - áprilisban jóváhagyta, hogy Izrael megtartsa az 1967-ben elfoglalt területek egy részét és hogy a zsidó állam ne fogadja vissza a palesztin menekülteket.

Szegeden is kiállnak az MTA mellett

Szegeden is kiállnak az MTA mellett

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Le akarták váltani a tanárok az igazgatót, erre kivonult az egyház egy tolnai iskolából

Le akarták váltani a tanárok az igazgatót, erre kivonult az egyház egy tolnai iskolából

Most az '56 utáni megtorlási perekkel fog foglalkozni az átkost kutató kormányoldali bizottság

Most az '56 utáni megtorlási perekkel fog foglalkozni az átkost kutató kormányoldali bizottság

Leszakad az ég, riasztást adott ki az OMSZ

Leszakad az ég, riasztást adott ki az OMSZ

Gigantikus, lebomló festményt festettek az Eiffel-torony lábához

Gigantikus, lebomló festményt festettek az Eiffel-torony lábához