szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Alighogy elkezdődött s már itt is a vége a „hivatalos” farsangi időszaknak. Évszázadonként, ha kétszer fordul elő, hogy Vízkereszttől Hamvazószerdáig szűk négy hét futja a maskarázásra, dínomdánomra.

A néphagyomány szerint a Húsvétig tartó negyven napos böjt előtt még egy utolsó lehetőség – sőt, egyes vidékeken kötelesség – a maradékok elfogyasztására, húsevésre a Zabáló avagy Torkos Csütörtök.

© Gőgh Csilla
Ezt a hagyományt fazonírozta át pár éve a Magyar Turizmus Zrt., amikor a belföldi turizmus és a magyar gasztronómia népszerűsítése jegyében meghirdette a Torkos Csütörtök akciót. Az ország igen sok vendéglátóhelyén ezen a napon 50 százalékos árengedménnyel kínálják az alkalomra összeállított menüsorokat, illetve az a la carte választékot.

Az idei, február 7-i Torkos Csütörtökön Abaújszántótól Zselickisfaludig több mint 1000 helyen – Budapesten 238 vendéglátóegység - várják a vendégeket. Az akcióhoz szállodaláncok , kastélyszállók, borházak, pincészetek, cukrászdák, fagylaltozók, palacsintázók, büfék is csatlakoztak. De akad a listában a vendéglők, éttermek, sörözők mellett teaház, csokoládézó, koktélbár,szendvicsbár, süteménybolt,pecsenyesütő, kávéshop hálózat, sőt sportklub, szabadidőközpont, diszkó is. (Teljes lista itt! )

S bár a mértékadó vendéglátós szakmai köröket megosztja a Torkos Csütörtök gasztronómiai értékének megítélése, egy biztos: az akció évről évre népszerűbb, hiszen ilyenkor azok is eljuthatnak egy-egy vendéglátóhelyre, akik egyébként nem engedhetik meg maguknak, hogy étterembe, vendéglőbe járjanak. Feltéve, ha sikerül helyet foglalniuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!