szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az óra ketyeg, szép, hosszú karácsony vár ránk. De sokan vagyunk úgy, hogy az utolsó órákig dolgozunk, a naptárunk még tele tennivalókkal, és leginkább csak a non-stop boltokban van esélyünk vásárlásra. S még ki sem tudjuk aludni magunkat, mert nyomaszt, hogy mit is teszünk az asztalra, hulla fáradtan, a nagy nap estéjén.

Ilyenkor a legjobb megoldás, ha hidegtálat állítunk össze, kis fantáziával variálhatjuk az amúgy hétköznapi hozzávalókat (sajtok, sonkák, kemény tojás, szardínia), kikeverhetünk fűszervajat, tejszínes tormakrémet, szépen díszíthetjük paradicsom-, paprika-, újhagymakarikákkal, uborkaszeletekkel, petrezselyemrózsákkal, kapribogyóval, olívabogyóval. Előtte és utána pedig igenis tehetünk még „csodát”. Csak legyen otthon narancs és banán.

Narancskrém leves

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8 dl rostos narancslé, 2 narancs, 1/2 citrom, 4-5 db szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín, 4 tojássárgája, 2 dkg mazsola, csipet só.

A vajon éppen csak megpirítjuk a lisztet és simára keverjük a narancslével. Hozzáadjuk az alaposan megmosott narancsok és citrom finomra reszelt héját, a cukrot, csipet sót, a fűszereket. Lassú tűzön, állandóan kevergetve 6-8 percig főzzük, majd leszűrjük, és amikor langyosodik, habverővel eldolgozzuk benne a tejszínnel kikevert tojássárgákat.

Téli kínálat. Levesnek is kiváló
© sxc.hu
Csészékbe vagy öblös tálkákba adagoljuk, amelyeknek az aljában megágyaztunk a (fehér héjától is megszabadított) kis kockákra vágott narancsokkal, és az előzőleg beáztatott mazsolaszemekkel. Lehűtve tálaljuk. Gyerekeknek tejszínhabrózsákkal kínáljuk. Felnőtteknek pár csepp illatos likőrrel bolondítjuk meg, a nekik szánt adagokhoz a mazsolát is ebben puhítjuk.

Díszítés: kandírozott narancsszelet (készen kapható) és/vagy mentalevél.

Banánsüti

Hozzávalók: 3 egész tojás, 2 pohár cukor, 1 pohár olaj, 2 nagyobb, pépesített banán, 2 púpozott teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna), 2,5 pohár liszt, 1 pohár tej kevés vízzel hígítva, ízlés szerint csipetnyi őrölt fahéj vagy vaníliás cukor.

A tojásokat a cukorral, olajjal, banánpéppel jól elkeverjük. Az átszitált, fahéjjal vagy vaníliás cukorral, sütőporral, elkevert lisztet kanalanként beleforgatjuk, végül hozzáöntjük a hígított tejet. A szépen eldolgozott masszát lisztezett tepsibe öntjük, és 170 fokon bő egy órát – tűpróbáig – sütjük. Tűpróba: akkor jó, ha már nem ragad massza a tésztába szúrt tűre, és kis kérget kapott a teteje. Ha kihűlt, nagyobb kockákra vágjuk, porcukorral „behavazzuk”.

-gy- 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!