szerző:
SZJ
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évek során a brit főváros teljes kulináris metamorfózison ment keresztül: a gasztronómiát az éttermekben – legalábbis a jobbakban – ugyanis már réges-rég nem az olajos fish and chips, az íztelen paradicsomos bab, a zsírban úszó bacon és a különféle belsőségekkel töltött rémségek határozzák meg. London éttermei méltó riválisai a világ legjobbjainak.

A „legek” élén általában elegáns, csillogó villogó helyek szerepelnek, ám az igazi gourmet helyszínek annyira eldugottak, hogy csak kevesen ismerik őket, s jó hírük szájról szájra terjed. Most ezek közül tárunk fel néhányat olvasóinknak, persze a teljesség igénye nélkül.

Viajante, a játékos 

Meggyőző tálalás. Portugál séf munkája

Ez az étterem mostanság London egy kulináris fénypontja. Séfjük, a portugál Nuno Mendes a Kaliforniai Kulináris Akadémián tanulta meg a főzés minden csínyát-bínyját. Amerikában és Európában számos helyen főzött már, többek között a new york-i Jean Georges-ben, a Coyote Cafe-ban Santa Fe-ben, és nem mellesleg gyakornokoskodott a híres El Bulli étteremben, a spanyol Rosesben. Nuno és csapata portugál ínyencségektől kezdve a  tengeri finomságokig rengeteg csodás fogást varázsol a vendég tányérjára. 

„Azt akarom, hogy az étel, amit készítek meglepő legyen, s egyben örömet is okozzon a vendégnek. Játékos szeretnék lenni, nem feltétlenül sokkoló. Minden egyes hozzávaló legyen tökéletes, teljes, intenzív ízekkel, hogy aztán másokkal összekombinálva újra és újra beleszerethessünk abba, ami a tányérunkon van” – így Viajante séfje. Maradjunk annyiban, hogy meggyőző.

Viajante
Patriot Square
Bethnal Green
London E2 9NF 
Tel: +44 (0) 20 7871 0461)
http://www.viajante.co.uk/

Dock Kitchen világjáró séffel

Tíz perc sétára a Ladroke Grove, Kensal Green és a Kensal Rise megállóktól, hatalmas ipari kapukat átszelve igazi gyöngyszemre lelhetünk. A Dock Kitchen tényleg London egyik féltve őrzött titka, eldugva a híres Virgin cég egy régi stúdiókomplexumában. A vezető séf Stevie Parle fáradhatatlanul járja a világot azért, hogy a legfinomabb és közben legegyszerűbb fogásokat varázsolja a vendég tányérjára. Megteremtve ezzel egy újfajta, modern irányzatot Londonban. Minden nap megújul a menü, a szezonális finomságokhoz igazodva. Keddtől- szombatig  ebédre és vacsorára várják a vendégeket.

The Dock Kitchen Portobello Docks
344/342 Ladbroke Grove
Kensal Road W10 5BU
Tel: + 44 0208 962 1610
[email protected]
http://www.dockkitchen.co.uk/

The Drapers Arms, igazi angol konyha

Az islington-i étterem az egyik kedvenc célpontja az igazi angol konyhára vágyó ínyenceknek. A hangulata olyan, mint a legtöbb sarki pub-nak, az ételek minősége azonban klasszisokkal jobb, s a kiszolgálás is figyelemre méltó, s néha hamisítatlan angol humorral érkezik asztalunkhoz az étel. A legjobb minőségű húsok,   piték és a legfinomabb sörök között válogathat a betérő vendég.

The Drapers Arms
44 Barnsbury Street
London N1 1ER 
Tel: + 44 020 7619 0348
http://www.thedrapersarms.com/

Koya, a nagy udunista

A Sohoban található autentikus japán étterem, a Koya tervezőit az igazi japán kantinok inspirálták. Specialitásuk a frissen készített udon tésztára alapuló fogások, hidegen, melegen mindenféle finomággal – például füstölt makrélával, tempurázott zöldségekkel vagy épen friss rákkal – házasítva. Vannak persze más finomságok is, például ciderban pácol malachús vagy éppen speciális marinált gomba. Asztalfoglalás nincs, lehet viszont elvitelre is rendelni.

49 Frith Street
London W1D 4SG
http://www.koya.co.uk/

[[ Oldaltörés (Második rész) ]]

 Dinings, a sushi szentély

Japán konyha. Friss és szép

Ha már a japán konyhánál tartunk, meg kell említenünk Tomanari Chiba kiváló japán séf éttermét, a Dinings-t. Az egyik legjobb sushi hely Londonban, mindig friss és gyönyörű falatokat találhatunk tányérunkon. Nem szabad kihagyni a sashimi salátát yuzi dresszinggel tálalva, de a beef tatakit ponzu szósszal is érdemes megkóstolni. A berendezés igen egyszerű és letisztult, úgyhogy ha elegáns környezetre vágyunk, akkor ne ezt a helyet válasszuk.
22 Harcourt Street, London W1H 4 HH
Tel: + 44 0207 723 0666
http://www.dinings.co.uk/

Hunan taiwani hatással

A Hunan egy igazán különleges kínai étterem. Amikor leülünk, ne lepődjünk meg, ha nem kapunk étlapot a kezünkbe, hanem megkérdezik tőlünk, hogy mik a kedvenc ételeink, s mi az, amit egyáltalán nem szeretünk. Amint eme értékes információkat megosztottuk pincérünkkel, kizárólag Mr. Peng – a séf és a tulajdonos egy személyben – kezében vagyunk. Pengre a  taiwani konyha hatott leginkább: ínycsiklandó a gyömbéres sertést, a csípős wontont és  ropogós fokhagymás zöldbabot készít. A menü attól függ, hogy a séf éppen milyen inspirációt kap, milyen kedvében van. Ami azonban garantált, hogy minden alkalommal elégedetten távoznak a vendégek.
Hunan
51 Pimlico Road, London SW1W 8NE
Tel: + 44 020 7730 571
http://www.hunanlondon.com/

Terroirs, kicsi, de erős

London szívében – egy köpésre a Trafalgar Square és a Charing Chross megállóktól – egy igazán helyes kis vinotéka s egyben étterem is található. A Terroirs egyszerű, eredeti és egyben örömteli. Sajtok, snackek, kisadag ételek és napi menü a kínált, közűlük mindegyik ízletes és kiváló minőségű. A tulajdonost a párizsi borozók hangulata inspirálta. Füstölt kacsamell, kagylók, sonkák, sajtok, fokhagymás csiga – ilyen és ehhez hasonló franciás tapasokat kóstolhat meg a betérő vendég.

Terroirs
5 William IV Street
London WC2N 4 DW
Tel: + 44 0207 036 0660
http://www.terroirswinebar.com/

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vétek György Gasztro

Nemzetek konyhája: az angol reggeli

Nem tudjuk, ismerik-e a csatorna túl oldalán a „reggelizz úgy,mint egy király" kezdetű magyar bölcselkedést, de hogy megadják a módját napindításnak, az biztos.

Vétek György Gasztro

A borok világa – a világ borai Londonban

Pohárral a kezünkben két óra alatt végigsétálhatunk a világ nagy szőlő- és bortermelő vidékein. Bolyonghatunk azonban bármeddig, Magyarországra nem lelünk a Vinopolisban.