szerző:
Krisztina O'Brien
Tetszett a cikk?

A közelmúltban kutakodni kezdtünk, milyen magyar ételek főnek külföldi fazekakban. Ígéretünkhöz híven most folytatjuk. Maradunk egyelőre az emblematikus gulyásnál, amelynek rengeteg variációja kering a világban.

Hogy egy alföldi gazda másképpen készíti el ezt az ételt, mint egy menő magyar étterem séfje, az biztos. De attól az még a „mi gulyásunk”. A világhálón viszont előfordulnak meglehetősen bizarr ötletek is. Persze a kritika nem azt jelenti, hogy az étel rossz – akár érdemes is kipróbálni –, csak azt, hogy nem magyar, és nem gulyás.

Magyar csirkegulyás (Cooks.com)

tuljo.com

1 kiló kicsontozott csirke csíkokra vágva
liszt, só, bors
1/3 csésze olaj
1 hagyma
1 ½ csésze paradicsomlé
1 nagy konzerv darabolt paradicsom
1 teáskanál vegeta vagy 1 csirkeleveskocka
2 teáskanál paprika
½ teáskanál kakukkfű
1 doboz tejföl
tészta

Sózzuk-borsozzuk a csirkét, majd megforgatjuk a lisztben a darabokat. Süssük barnára az olajban, adjuk a csirkéhez a hagymát és a fokhagymát, és dinszteljük egy kicsit, mielőtt a tejföl és a tészta kivételével az összes többi hozzávalót hozzáadjuk. Főzzük az egészet 20-25 percig, majd keverjük bele a tejfölt is, de ezután már ne forraljuk. A kifőzött tésztával tálaljuk.

Kritika. Szerintünk erre a receptre a paradicsomos csirke név jobban illene. A gulyás hozzávalóiból ugyanis csak a paprika és a hagyma van jelen, ám ez sajnos nem elég ahhoz, hogy egy ételt gulyásnak hívjunk. A kifőtt tésztáról már nem is szólva.

A Cooks.com megörvendeztet minket egy másik  recepttel is, ráadásul originálisnak ígérve, hiszen mi más is lehetne, ha még a (magyar) nagypapától van.

Nagypapa magyar gulyása

1 – 1 ½ kg pörkölt hús
1 kaliforniai paprika (apróra vágva)
2 szelet szalonna (apróra vágva)
1 kis fej vöröshagyma (felaprítva)
¼ teáskanál édes magyar paprika
1 dl száraz fehérbor
só és bors
marhahúsleves-kocka
tészta

Pirítsuk meg a szalonnát, majd szedjük ki a zsírjából és tegyük félre. Ezután a szalonna zsírjában pirítsuk meg a marhahúst, majd ezt is szedjük ki és tegyük félre. A következő a paprika és a hagyma, amíg meg nem dinsztelődik. Tegyük vissza a szalonnát és a paprikát, és adjuk hozzá a bort, a leveskockát, egy kis vizet és a paprikát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Főzzük a gulyást lassú tűzön úgy 4 órán(!) át. Ha pedig megfőtt, akkor szedjük ki a húst és sűrítsük be a levét egy kis liszttel. Főtt tésztával tálaljuk.

Kritika. Érzésünk szerint a nagypapának ettől nem lábadna könnybe a szeme a nosztalgia jegyében. Egy kicsit szenilis is lehetett, ha négy óra után még be akarta sűríteni azt, ami a fazékban maradt. S a kaliforniai paprika meg a leveskocka ott volt a háztartásban?

Magyar gulyás
(Epicurious.com)

Kb 1 kiló sovány marhahús kockákra vágva
2 fej szeletelt hagyma
1 teáskanál paradicsompüré
darált szegfűbors, bors és só ízlés szerint
száraz vörösbor és víz ízlés szerint

Kritika. Ennek a receptnek a beküldője, bizonyos pschutzler a lábasban való főzést régimódinak találja, ezért egyenesen a sütőbe küldi a gulyásunkat. Az egészet egyberakja egy serpenyőbe, annyi bort és vizet önt rá, amely ellepi, és 1,5 órát süti 200 fokon. Néha még aláönt vizet, és a végén ő is besűríti a szószt a liszttel. Jó, jó, no de hol van a paprika?

Egyszerű magyar gulyás 
(About.com)

1, 2 kiló marhahús, 1 cm-es kockákra vágva
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olívaolaj
4 közepes vöröshagyma, szeletelve és karikáira szedve
20 dkg portobello gomba vagy Crimini
1 fej fokhagyma (kb. 12 gerezd), meghámozva, vágjuk félbe a nagyobb gerezdeket
½  csésze édes vörösbor
1 ¾ csésze marhahúsleves
1 üveg vagy 10 dkg kockára vágott sült, piros, kaliforniai paprika
¼ csésze édes magyar paprika
1 doboz tejföl
4 csésze főtt, vajas tészta, apróra vágott petrezselyemmel összekeverve

Sózzuk-borsozzuk a marhahúst és forgassuk meg lisztben (már megint?). Süssük barnára egy serpenyőben, az olívaolaj felében. Szedjük ki a húst egy tálba, és adjuk a serpenyőbe a maradék olívaolajat, a hagymakarikákat, a fokhagymát és a gombát. Izzasszuk meg a zöldségeket, de ne pirítsuk, körülbelül 10 percig, amíg a gomba kiengedi a levét. Ezután adjuk a zöldségekhez a bort, majd 2 perc múlva a marhahúslevest, a paprikát és a fűszereket. Miután jól elkevertük, tegyük vissza a húst a serpenyőbe, és főzzük lassú tűzön 2 órán keresztül. Amikor kész, vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt. Tálaljuk a tésztával.

Kritika. Gombát a gulyásba? Ez a recept egy felturbózott marhapörköltnek elmenne, ha azt az egész fej fokhagymát harmadolnánk. Az édes vörösbort sem díjazzuk, a tésztától meg már kiütéseket kapunk.

A gomba egyébként több más gulyásreceptben előfordul, ám lövésünk sincs, honnan származhat az ötlet. Tallózásunk során egyéb bizarr hozzávaló volt még más receptekben a darált hús, a ketchup, a Worcestershire-szósz, a bazsalikomos paradicsompüré, a mustár és a fahéj. Általános, hogy a gulyást pörköltnek hiszik, és szinte egyetlen receptben sem találunk köménymagot.

Folytatjuk!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Tóth Sándor Gasztro

Álgulyás rizzsel: magyar ételek külföldi fazekakban

Csúsztatások a tűzhelyen, avagy kulináris görbe tükör: körülnéztünk, miket s hogyan készítenek magyar ételként a nagyvilágban. Nem akarjuk senkinek elvenni az étvágyát, állítólag, így is jók. Íme az első merítés.