szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A karácsonyi menü összeállításakor jellemzően forradalmár lelkületünk lenyugszik, és rendre megadjuk magunkat a tradicionális fogásoknak. De mi van a megfelelő borok kiválasztásával? Győzzön a hagyomány vagy renitenskedjünk?

Álmából felébresztve is tudja a művelt szakács, hogy hal mellé könnyű fehérbor, malacsülthöz pedig nehéz vörös dukál. Ez azonban koránt sincs mindig így, lássuk is mindjárt néhány karácsonyi ételen, milyen falat milyen nyeletnek örül. Természetesen sok múlik a fűszerezésen, ám az alábbi fajták többnyire jól együttműködnek a karácsonyi ételekkel.

Annyit azért megjegyeznénk, hogy a bornak egy picit mindig túl kell tennie az ételen: ha az étel édes, a bor legyen kicsit édesebb, és ne fordítva. Csak olyan bort használjunk fel az ételek elkészítésekor, ami magában is szívesen fogyasztanánk - egy rossz, hibás bor tönkre fogja tenni az ételt.


Borleves

Ez a legegyszerűbb: amilyen borból (többnyire száraz, kissé magas savtartalmú) készült a leves, bátran szolgáljunk fel egy palackkal ugyanabból a fajtából és évjáratból.

Tipp: Mi kipróbálnánk a feszes savszerkezetű 2011-es Dobogó Tokaji Furmintot (2540 Ft)

MTI / Balázs Attila

Gesztenyekrémleves

Egyre népszerűbb karácsonyi étel a gesztenyés leves. Ha olyan recept szerint készítjük, amelyben bor is kerül a lébe, könnyű dolgunk van, mivel életbe lép az egyik legfontosabb ökölszabály: olyan bort tálaljunk az étel mellé, amilyenből készült a fogás (ez többnyire édes muskotály).

Ha azonban a rumos-mazsolás módi szerint készül a leves, akkor bátran kínáljunk hozzá egy enyhén botritiszes természetes édesbort, esetleg hárslevelűt, izgalmas lesz ugyanazt a mazsolát a tányérból és a pohárból is kiérezni!

Tipp: Thummerer Egri Muskotály 2011 (1890 Ft) Disznókő Édes Szamorodni 2006  (1950 Ft) vagy Disznókő Hárslevelű 2007 (1660 Ft)

Halászlé

A halászlé szerelmeseinek sem kell lemondani a borok élvezetéről. A fűszeres, paprikás lé mellé nem könnyű fehér borokkal igazodni, de egy száraz, testes fehér bor esetleg bejöhet, mondjuk egy szép, érlelt somlói, vagy száraz tokaji furmint. Nagyszerű kombinációk születnek viszont egy kellemesen fűszeres kadarka, zweigelt, netán egy nehezebb siller, sőt, akár még egy portugieser felhasználásával is.

Tipp: Kreinbacher Szent Ilona Furmint 2009 (1690 Ft), Ráspi Soproni Siller 2011 (2700 Ft), Eszterbauer Sógor Szekszárdi Kadarka 2011 (1450 Ft) vagy Nagyapám 2011 (1950 Ft)

Rántott ponty

Nagykönyv szerint fehérbor illik a halakhoz, ám a zsíros bunda miatt a nehezebb, barrique-olt Chardonnay-któl egészen a testes, szekszárdi vagy villányi vörösekig terjed a paletta. A rántott hal egyáltalán nem sértődik meg, ha csersavasabb vörössel öblítjük le, igaz, a túrós csuszás halpörkölt mellé inkább fiatalabb, fűszeres pinot noirt, kadarkát vagy határozott savú fehérbort válasszunk.

Tipp: Günzer Chardonnay 2011 (1590 Ft), Pannonhalmi Pinot Noir 2011 (2990 Ft), Frittmann Móri Ezerjó 2009 (1010 Ft)

Töltött káposzta

Sós, ásványi jegyekben gazdag fehérbort válasszunk mellé. A tüzes, érlelt somlói borokkal nem nagyon lehet mellényúlni. Van, aki a barrique-olt Chardonnay-ra esküszik.

Tipp: Tornai Somlói Furmint 2010 (1300 Ft), Sike Tamás Egri Chardonnay barrique 2009 (2200 Ft)

Pulykasült

Ha nincs semmilyen speciális fűszerezése, akkor egy könnyed rozé vagy szép olaszrizling ideális párja lehet. A sós ételek mellé azért is célszerű fehérbort tölteni, mert a vörösbor tanninja a sóval együtt keserű ízt ad. Ha nem ez a közvetlen célunk, akkor tartózkodjunk az efféle kalandoktól.

Tipp: Sauska Rosé Cuveé 2012 (1850 Ft), Szeremley Olaszrizling 2010 (1900 Ft), Légli Gesztenyés Rajnai Rizling 2009 (2390 Ft)

Bejgli
Ha van benne mazsola, akkor egészen biztos, hogy botritiszes édesbort kíván az édesség, ami bármilyen, aszúsodott szemeket is tartalmazó tokaji desszertbor lehet. De ha nincs benne mazsola, akkor is. Herczeg Ágnes borszakértő szerint a diós bejgli mellett elfogyasztott 6 puttonyos aszú, de a kadarka is tartós élvezeteket okozhat. Ezek azok a pillanatok, amikor nem szabad kiszámolni, mennyivel került többe a bor, mint a bejgli. Egyszer élünk.

Tipp: Zsófi Cuveé, Pelle Pince (3790 Ft), Barta Tokaji Furmint-Muskotály 2008 (5490 Ft), Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007 (8900 Ft)

gyzs

(A feltüntetett árak a Bortársaság, a Selection Wine&Cofe, a ZWB webshop, a Ráspi Pincészet, az Eszterbauer Pincészet és a Terroir Club aktuális palackárai.)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!