szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ausztráliában őshonos barramundi nagyon egészséges, és Magyarországon is tenyésztik.

Magyarországon, Jászkiséren is tenyésztik az egyébként Ausztráliában őshonos barramundi nevű halat, amely omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, és alacsony a kalóriatartalma. A halból évente 30-40 tonna kerül a magyar piacokra, a hazai tenyésztésnek köszönhetően frissen.

Áman Attila séf, a halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá! kampány szakértője azt mondta, a barramundi egy süllőhöz hasonlító halfajta, amely a sós és az édes vízben egyaránt jól érzi magát. "A húsa jó minőségű, szálkamentes és könnyen lehet ízletes leveseket, sülteket, szusit, vagy bármilyen más fogást készíteni belőle" – magyarázta.

A barramundi tápanyag tartalma miatt az egyik legegészségesebb hal a világon, száz gramm hús ugyanis nagyjából 500 mg omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tőkehalat és tilápiát is. A barramundit a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, míg értékes fehérjetartalma eléri a 25 grammot.

hvg.hu

A séf két különleges receptet is ajánlott, amelyek a barramundiból jól elkészíthetőek.

Barramundi ceviche (perui halsaláta)

hvg.hu

Hozzávalók 2 személyre:

• 10 dkg lime
• 1 g aji amarillokrém
• 6 dkg édes hagyma
• 16 dkg barramundifilé (bőr nélkül) 
• 10 dkg mangó
• 6 szál koriander
• só          

Elkészítés:

A halfilét apró, 5 milliméteres kockákra vágjuk és megsózzuk. A mangót és az édes hagymát meghámozzuk, szintén apró kockákra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. A lime levét kifacsarjuk és bele keverjük az aji amarillokrémet. Egy keverőtálban összekeverjük az összes hozzávalót, hagyjuk állni pár percig, majd tálalhatjuk. Fontos, hogy tálaláskor salátalevet is tegyünk bőségesen.

Barramundi saikyo miso, quinoával és karalábéval

hvg.hu

Hozzávalók 2 személyre:

• 40 dkg barramundifilé
• 100 ml szaké (japán rizsbor)
• 100 ml mirin (japán rizsbor)
• 150 g kristálycukor
• 300 g fehér miso paszta (érlelt, sózott szójapüré)

• 120 g quinoa (inka rizs)
• 200 ml forró víz
• 240 ml szárnyas alaplé
• 200 g karalábé
• 40 g vaj
• só

• A félretett karalábé
• 1 csomag snidling
• vaj
• só
• szecsuani bors

A szakét és a mirint egy lábasba öntjük, felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot. 10 percig lassan forraljuk, belekeverjük a miso pasztát, lehűtjük. Az így kapott pác felét dobozba kanalazzuk, ráfektetjük a halszeleteket, majd befedjük a másik felével. 1-2 napig pácoljuk, majd a pácból kivéve, a pácot letörölve, 200°C-os sütőben, vastagságától függően 8-12 percig sütjük.

A karalábés quinoához a karalábét meghámozzuk, és a gömbölyű felületeket levágva egy téglatestet vagy kockát vágunk belőle. A levágott részeket félretesszük, később felhasználjuk majd. A karalábéból kivágott alakzatból egyforma kockákat vágunk, serpenyőben vajon, kevés vízzel megpároljuk. A quinoát leforrázzuk a forró vízzel, majd leszűrjük. Felforraljuk az alaplevet, beletesszük a quinoát, majd lassú, gyöngyöző forralással 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor elkészült belekeverjük a karalábé kockákat.

A snidlinges karalábépüréhez a snidlinget leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük, szárítjuk. A megmaradt karalábét kevés vízen megpároljuk, leszűrjük, még melegen összeturmixoljuk a snidlinggel és a hideg vajjal. Tálaláskor szecsuáni borsot őrölünk rá. 

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. További könnyen és gyorsan elkészíthető halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!