Június végén – hosszú alkudozás és 50 éve nem látott sztrájkok után – sikerült megállapodni Ausztriában a nyugdíjrendszer reformjáról, néhány részletkérdésben azonban továbbra sincs egyetértés. Az egyik kényes pont a férfi és női nyugdíjkorhatár egységesítése; ennek kapcsán a legfelső politikai körökből olyan elképzelések is napvilágot láttak, miszerint a gyermektelen nőket a nyugdíjazásnál férfiként kellene kezelni. Önnek mi a véleménye erről?

A jövőben meg kell vitatnunk azt is, mi legyen azokkal a nőkkel, akiknek nincs gyermekük – nyilatkozta Ursula Haubner szociális államtitkár az Oberösterreichische Nachrichten című lapnak a nyugdíjrendszer reformjával kapcsolatban. A kijelentés, amely nem sokkal az osztrák alkotmánybíróság vasárnapi, a nyugdíjkorhatár-kiegyenlítést elvben engedélyező állásfoglalása után hangzott el, új lendületet adott a nyugdíjrendszer reformjáról több hónapja folyó vitának.
A társadalmi esélyek tekintetében a gyermektelen nők ugyanúgy hátrányban vannak a férfiakkal szemben, mint a gyermekesek – véli Renate Csörgits, az osztrák szakszervezeti szövetség (ÖGB) helyettes elnöke. "A nők hátba támadása helyett Rauch-Kallat nőügyi miniszternek és Haubnernek inkább olyan intézkedéscsomagot kellene kidolgoznia, amely elősegíti a nők egyenjogúságát" – nyilatkozta Csörgits, kategorikusan elutasítva a "jó anyák" és a "többi nő" közti megkülönböztetést. A gyermektelen nők diszkriminációját Csörgitshez hasonlóan Silvia Fuhrmann, az Osztrák Néppárt (ÖVP) fiatal tagozatának vezetője sem támogatja, nem tartja rossz ötletnek viszont a női nyugdíjkorhatár általános felemelését. "Ha a férfiakéhoz hasonló béreket és felemelkedési pozíciókat szeretnénk a nők számára elérni, a jelenleg érvényben lévő keretfeltételeket – és ide tartozik a nyugdíjkorhatár is – ki kell egyenlítenünk" – mutat rá Fuhrmann.
A heves ellenkezés hatására Haubner szavai gyors visszavonására kényszerült. "Nincs szükség arra, hogy a nőket két csoportra osszuk" – táncolt vissza még a riport megjelenése napján a szociális államtitkár, s hasonlóképpen tett az elképzeléssel korábban szintén szimpatizáló Maria Rauch-Kallat miniszter is. Egy kiskaput azonban Haubner nyitva hagyott, amikor megjegyezte: a változtatások "pillanatnyilag nem képezik vita tárgyát".
Ausztriában az ötven éve nem látott sztrájkok után nemrégiben elfogadott nyugdíjreform szerint a férfiak 65, a nők pedig 60 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Az új szabályozás a nyugdíjkorhatár fokozatos kiegyenlítését irányozza elő, egy 2024-től 2033-ig tartó átmeneti időszak után. A téma azonban az utóbbi időben menthetetlenül átkerült a politika térfelére: míg a kormánypártok elképzelhetőnek tartanának egy ennél időben közelebbi egységesítést is, a szociáldemokraták (SPÖ) makacsul ellenzik a gyorsított átállást. Előbbiek pozíciói az osztrák alkotmánybíróság elnökének vasárnapi állásfoglalására óta igencsak megerősödtek. Karl Korinek szerint ugyanis a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatárát az alkotmány csak lehetővé teszi, de nem írja elő, így a mindenkire egyformán vonatkozó nyugdíjkorhatár 2033 előtti bevezetéséhez – nem alkotmánymódosításról lévén szó - nincs szükség minősített parlamenti többségre. Magyarul: az SPÖ-képviselők támogató voksai nélkül is szinte biztosra vehető a módosításra vonatkozó javaslat elfogadása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon