Tetszett a cikk?

Június végén – hosszú alkudozás és 50 éve nem látott sztrájkok után – sikerült megállapodni Ausztriában a nyugdíjrendszer reformjáról, néhány részletkérdésben azonban továbbra sincs egyetértés. Az egyik kényes pont a férfi és női nyugdíjkorhatár egységesítése; ennek kapcsán a legfelső politikai körökből olyan elképzelések is napvilágot láttak, miszerint a gyermektelen nőket a nyugdíjazásnál férfiként kellene kezelni. Önnek mi a véleménye erről?

A jövőben meg kell vitatnunk azt is, mi legyen azokkal a nőkkel, akiknek nincs gyermekük – nyilatkozta Ursula Haubner szociális államtitkár az Oberösterreichische Nachrichten című lapnak a nyugdíjrendszer reformjával kapcsolatban. A kijelentés, amely nem sokkal az osztrák alkotmánybíróság vasárnapi, a nyugdíjkorhatár-kiegyenlítést elvben engedélyező állásfoglalása után hangzott el, új lendületet adott a nyugdíjrendszer reformjáról több hónapja folyó vitának.
A társadalmi esélyek tekintetében a gyermektelen nők ugyanúgy hátrányban vannak a férfiakkal szemben, mint a gyermekesek – véli Renate Csörgits, az osztrák szakszervezeti szövetség (ÖGB) helyettes elnöke. "A nők hátba támadása helyett Rauch-Kallat nőügyi miniszternek és Haubnernek inkább olyan intézkedéscsomagot kellene kidolgoznia, amely elősegíti a nők egyenjogúságát" – nyilatkozta Csörgits, kategorikusan elutasítva a "jó anyák" és a "többi nő" közti megkülönböztetést. A gyermektelen nők diszkriminációját Csörgitshez hasonlóan Silvia Fuhrmann, az Osztrák Néppárt (ÖVP) fiatal tagozatának vezetője sem támogatja, nem tartja rossz ötletnek viszont a női nyugdíjkorhatár általános felemelését. "Ha a férfiakéhoz hasonló béreket és felemelkedési pozíciókat szeretnénk a nők számára elérni, a jelenleg érvényben lévő keretfeltételeket – és ide tartozik a nyugdíjkorhatár is – ki kell egyenlítenünk" – mutat rá Fuhrmann.
A heves ellenkezés hatására Haubner szavai gyors visszavonására kényszerült. "Nincs szükség arra, hogy a nőket két csoportra osszuk" – táncolt vissza még a riport megjelenése napján a szociális államtitkár, s hasonlóképpen tett az elképzeléssel korábban szintén szimpatizáló Maria Rauch-Kallat miniszter is. Egy kiskaput azonban Haubner nyitva hagyott, amikor megjegyezte: a változtatások "pillanatnyilag nem képezik vita tárgyát".
Ausztriában az ötven éve nem látott sztrájkok után nemrégiben elfogadott nyugdíjreform szerint a férfiak 65, a nők pedig 60 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Az új szabályozás a nyugdíjkorhatár fokozatos kiegyenlítését irányozza elő, egy 2024-től 2033-ig tartó átmeneti időszak után. A téma azonban az utóbbi időben menthetetlenül átkerült a politika térfelére: míg a kormánypártok elképzelhetőnek tartanának egy ennél időben közelebbi egységesítést is, a szociáldemokraták (SPÖ) makacsul ellenzik a gyorsított átállást. Előbbiek pozíciói az osztrák alkotmánybíróság elnökének vasárnapi állásfoglalására óta igencsak megerősödtek. Karl Korinek szerint ugyanis a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatárát az alkotmány csak lehetővé teszi, de nem írja elő, így a mindenkire egyformán vonatkozó nyugdíjkorhatár 2033 előtti bevezetéséhez – nem alkotmánymódosításról lévén szó - nincs szükség minősített parlamenti többségre. Magyarul: az SPÖ-képviselők támogató voksai nélkül is szinte biztosra vehető a módosításra vonatkozó javaslat elfogadása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton