Tetszett a cikk?

Az idei év privatizációs sikertörténetének ígérkező Postabank-eladás beválthatja a kormány reményeit, miután a magánosítás első fordulóján túljutott öt kérő a hírek szerint akár rekordösszeget is ajánlhat a pénzintézetért. Elemzők szerint a két másik eladásra váró állami bank, a Konzumbank Rt. és a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) is nagy érdeklődésre számíthat a befektetők részéről. De mi lehet a korábban több százmilliárd forintnyi közpénzből talpra állított bankok privatizációjának végső haszna?

A OTP Bank Rt.-n kívül két osztrák pénzintézet, az Erste Bank és a HVB Bank, valamint az amerikai tulajdonú Citibank Rt. és Budapest Bank Rt. jutott be a Postabank privatizációjának második körébe. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) tájékoztatása szerint az öt vevőjelölt "értékes, jó minőségű pályázati anyagot állított össze, vételi szándékuk szakmailag megalapozott." A Magyar Hírlap információi szerint az első kör után már 60 milliárd forintot is adott volna az egyik stratégiai befektető, ami a szeptemberre tervezett végső ajánlat-leadásig akár még tovább is emelkedhet.
"Az állam által a Postabankba öntött százmilliárdokat valószínűleg nem hozhatja be a privatizáció, de talán fontosabb, hogy véget érhet a bank eddigi csúnya, rágós története" – mondta a hvg.hu-nak Barta Judit, a GKI Gazdaságkutató Rt. elemzője. Barta szerint az ÁPV idei terveiben szereplő, 196 milliárd forintnyi teljes bevétel legnagyobb részét a bankprivatizációból befolyó összeg adja; feltéve, hogy az év végéig lezárulnak az ügyletek. Ennek ellenére véleménye szerint a magánosítás jelentősége mégsem ebben rejlik, hiszen a privatizációs bevételek nem számottevőek a költségvetés GDP-hez viszonyított 4,5 százalékos idei tervezett deficitjéhez képest. Az állam több százmilliárdot költött a Postabank talpra állítására a kilencvenes évek közepe óta, de a végső Postabank-számla még korántsem teljes. A ma is folyó Postabank-perek lezárultával az állam akár további 4 milliárdot fizethet ki kártérítés formájában. A privatizációs kiírás szerint ugyanis a kormány garanciát vállal a lehetséges kifizetésekre, de az új tulajdonosnak is a zsebébe kell nyúlnia a már elindult, rendkívüli perek rendezése során.
A lehetséges kártérítéseken kívül a jövendő tulajdonosnak kell fedeznie a Postabank elmaradt technológiai fejlesztéseit is, amelyek Barta szerint további milliárdokat tehetnek ki. De szerinte még ez is megéri a hazai túlzsúfolt bankpiacon csak akvizíciókon keresztül növekedni képes kereskedelmi bankok számára. Szintén vonzó a befektetők számára a Postabanknál kisebb, de fontos kisvállalati ügyfélkörrel dolgozó Konzumbank, valamint az ugrásszerűen növekvő jelzálog-hitelezés piacvezetője, az FHB is.
Az elmúlt években az állam többször próbálkozott a Konzumbank és az FHB privatizációjával, de vagy a jelentkezők nem tettek eléggé vonzó ajánlatot, vagy a kormány állt el szándékától. A Postabankot hivatalosan most harmadszor kínálja eladásra az ÁPV. Legutóbb az egyetlen vevőjelölt OTP 25 milliárdot ajánlott volna az akkor körülbelül 40 milliárd könyv szerinti értékkel rendelkező Postabankért. A Fidesz vezette kormány később egy erős, állami tulajdonban lévő bankcsoportot álmodott meg a Magyar Posta Rt., a Postabank és az FHB részvételével. A tervek megvalósítása el is kezdődött 2001-ben, a Postabank többségi tulajdona a Magyar Postához került, de végül az álomból a tavalyi választások után nem lett semmi. Maradt viszont egy hatalmas számla: az MFB tavalyi vesztesége elérte a 133 milliárd forintot.
A három bank jövője az utóbbi évek bizonytalansága után most eldőlni látszik. A privatizációban érdekelt a hatalmas költségvetési hiánnyal küszködő kormány és az éles hazai versenyben növekedni akaró banki kérők csoportja is. Kié lesz az igazi haszon? Egyáltalán, az elmúlt években meglehetősen privatizáció-ellenessé hangolt közvélemény várhatóan hogyan fogadja, hogy a stabilizációra fordított összegnél várhatóan jóval kevesebbet fizet a vevő az így-úgy összetákolt Postabankért?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Závecz: Áprilisban is erősödött a Fidesz és a Jobbik is

Závecz: Áprilisban is erősödött a Fidesz és a Jobbik is