Tetszett a cikk?

Az Európai Unió egyik kulcspozícióban lévő tisztségviselője figyelmeztette az újonnan csatlakozó tagországokat, ne siessék el a közös valuta bevezetését, mert az eurónak és maguknak is ártanának vele.

Caio Koch-Weser, a gazdasági és pénzügyi bizottság új elnöke attól tart, hogy a jövőre csatlakozó tíz ország közül egyesek "túlságosan derűlátó" menetrendet határoztak meg az euró bevezetésére. A tagországok magas rangú pénzügyminisztériumi illetékeseiből álló bizottság hatásköre többek között annak elbírálására is kiterjed, eleget tesz-e egy adott tagállam az euróövezethez való csatlakozás követelményeinek.
Koch-Wesernek a Financial Times kontinentális kiadásában pénteken ismertetett nyilatkozata szerint a majdani tagállamok egy része már a valutauniós tagság előfeltételeként ismert árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) történő belépésének időpontját is túl koraira tette. Az illetékes utalt az érintett országok tetemes államháztartási hiányára, egyes esetekben a magas munkanélküliségre, valamint arra, hogy most már nehéz olyan bevételekre szert tenniük, mint amilyenek a korábbi privatizációkból folytak be. Az új tagországoknak bizonyítaniuk kell majd, hogy képesek fenntartani valutájuknak az euróhoz viszonyított árfolyam stabilitását, mielőtt csatlakoznának az övezethez.
Koch-Weser elismerte, hogy jelenleg az unión belül is súlyos gondokat okoznak az euróövezet tagjai között az államháztartási hiányok növekedése miatt támadt ellentétek. Leszögezte azonban, hogy az övezet pénzügyi egyensúlyának őrzésére hivatott stabilitási és növekedési paktum előírásait be fogják tartatni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zárlatot rendeltek el egy bajor járásban a koronavírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt

Zárlatot rendeltek el egy bajor járásban a koronavírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát