Tetszett a cikk?

Ismét növekedtek a lakáshitelek kamatai. Új sláger a forinthitelnél jóval alacsonyabb kamatozású, ám sokkal kockázatosabb devizaalapú hitel.

A hitelkamat-emelések óta a legtöbb otthonra vágyó forinthitel helyett devizaalapú hitellel próbálja megoldani lakásvásárlási gondjait, mivel e hitelek két-három százalékponttal is olcsóbbak a forintalapú kölcsönöknél. Az is előnyösebbé teszi ezeket a hiteleket, hogy jóval egyszerűbb az igénybevételi eljárás, ráadásul a felvett összeg szabadon felhasználható lakásvásárláson kívül felújításra is.

Másik lehetőségként kínálják a hitelkiegészítést. Jelenleg ugyanis egy használt lakás vásárlására - államilag támogatott kölcsön formájában - igénybe vehető legnagyobb összeg ötmillió forint, ez pedig, tekintve, hogy a fővárosban egy 50 négyzetméteres lakás 8-9 millió forintnál kezdődik, sok esetben még másfél szobás lakásra sem elég.

Egyre több bank kínál devizaalapú hitelkonstrukciót, ám a devizahitelek jóval kockázatosabbak a forinthiteleknél. Számolni kell az árfolyamingadozással, ami jelentősen megváltoztathatja a havi törlesztő részleteket. A forint gyengülése esetén jócskán megnőhet a havi kamat, míg az erős forintnál az ügyfél nyer. Ezzel a kockázattal mindaddig számolni kell, míg Magyarország nem csatlakozik az eurózónához. Másik buktatója a devizakölcsönöknek, hogy a bankok többnyire változó kamattal kínálják, azaz csak három-hat hónapra rögzítik a kamatot. Szakértők szerint ez komoly rizikót jelent, hiszen a jelenlegi két százalék körüli piaci eurókamat középtávon akár a duplájára is nőhet. A többi bankkal ellentétben például a CIB devizakölcsöne nem euró, hanem svájci frank-alapú konstrukció, ami kisebb kockázati tényezőt jelent, legalábbis ami a kamatváltozásokat illeti.

A „hitelcsere” lehetőségeként is szóba jöhet a devizás hitelkonstrukció. Azaz, ha a meglevő lakáshitel törlesztő részlete túl magas, érdemes lehet euróalapú hitellel fedezni azt. Ez a tevékenység csak nálunk újszerű, az Egyesült Államokban a tapasztalatok szerint futamideje alatt egy hitel akár három-négy alkalommal is bankot válthat.

Havi lebontásban nehéz összehasonlítani a törlesztő részleteket, hiszen amíg a forintalapú hitel az adott kamatperióduson belül változatlan marad, addig a devizaalapú hitel havi részletei folyamatosan csökkenek. Például az MKB Bank konstrukciója esetében ötmillió forintos hiteligénylés és tíz éves futamidő mellett 75 ezer forinttal kezdjük a törlesztést, az utolsó hónapban már csak 43 ezer forintot fizetünk – igaz csak állandó árfolyam mellett. Az állami támogatású hitel ugyanezen idő alatt – a kamatperióduson belül – végig hetvenezer forint marad.

Mint azt korábban megírtuk, március elsejétől a forint alapú lakáskölcsönök újra drágultak. Jelenleg a támogatott lakáshitelek közül a legmagasabbak a használt lakásra igényelt, évente változó kamatozással felvett hitelek, ahol – kezelési költséggel együtt – 11,2 százalékot kell fizetni. A drágulás valamennyi kereskedelmi bankra jellemző, az évente változó kamatra felvett kölcsönök kamata jelenleg 7,83 és 9,72 százalék között van. Az OTP-nél, ahol a támogatott kölcsönt csak változó kamatozással kínálják, minden maradt a februári szinten, mivel január 15-én mát „átárazták” a kamatokat. Náluk nyolcszázalékos kamattal és kétszázalékos kezelési költséggel lehet fölvenni hitelt; állítólag ezt a kamatszintet néhány hónapig fenn is tartják.

A jegybank szerint az idén 310 és 380 milliárd forint közötti összeggel esik vissza a lakáshitel-felvétel a tavalyi évhez képest.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon