Ismét növekedtek a lakáshitelek kamatai. Új sláger a forinthitelnél jóval alacsonyabb kamatozású, ám sokkal kockázatosabb devizaalapú hitel.

A hitelkamat-emelések óta a legtöbb otthonra vágyó forinthitel helyett devizaalapú hitellel próbálja megoldani lakásvásárlási gondjait, mivel e hitelek két-három százalékponttal is olcsóbbak a forintalapú kölcsönöknél. Az is előnyösebbé teszi ezeket a hiteleket, hogy jóval egyszerűbb az igénybevételi eljárás, ráadásul a felvett összeg szabadon felhasználható lakásvásárláson kívül felújításra is.

Másik lehetőségként kínálják a hitelkiegészítést. Jelenleg ugyanis egy használt lakás vásárlására - államilag támogatott kölcsön formájában - igénybe vehető legnagyobb összeg ötmillió forint, ez pedig, tekintve, hogy a fővárosban egy 50 négyzetméteres lakás 8-9 millió forintnál kezdődik, sok esetben még másfél szobás lakásra sem elég.

Egyre több bank kínál devizaalapú hitelkonstrukciót, ám a devizahitelek jóval kockázatosabbak a forinthiteleknél. Számolni kell az árfolyamingadozással, ami jelentősen megváltoztathatja a havi törlesztő részleteket. A forint gyengülése esetén jócskán megnőhet a havi kamat, míg az erős forintnál az ügyfél nyer. Ezzel a kockázattal mindaddig számolni kell, míg Magyarország nem csatlakozik az eurózónához. Másik buktatója a devizakölcsönöknek, hogy a bankok többnyire változó kamattal kínálják, azaz csak három-hat hónapra rögzítik a kamatot. Szakértők szerint ez komoly rizikót jelent, hiszen a jelenlegi két százalék körüli piaci eurókamat középtávon akár a duplájára is nőhet. A többi bankkal ellentétben például a CIB devizakölcsöne nem euró, hanem svájci frank-alapú konstrukció, ami kisebb kockázati tényezőt jelent, legalábbis ami a kamatváltozásokat illeti.

A „hitelcsere” lehetőségeként is szóba jöhet a devizás hitelkonstrukció. Azaz, ha a meglevő lakáshitel törlesztő részlete túl magas, érdemes lehet euróalapú hitellel fedezni azt. Ez a tevékenység csak nálunk újszerű, az Egyesült Államokban a tapasztalatok szerint futamideje alatt egy hitel akár három-négy alkalommal is bankot válthat.

Havi lebontásban nehéz összehasonlítani a törlesztő részleteket, hiszen amíg a forintalapú hitel az adott kamatperióduson belül változatlan marad, addig a devizaalapú hitel havi részletei folyamatosan csökkenek. Például az MKB Bank konstrukciója esetében ötmillió forintos hiteligénylés és tíz éves futamidő mellett 75 ezer forinttal kezdjük a törlesztést, az utolsó hónapban már csak 43 ezer forintot fizetünk – igaz csak állandó árfolyam mellett. Az állami támogatású hitel ugyanezen idő alatt – a kamatperióduson belül – végig hetvenezer forint marad.

Mint azt korábban megírtuk, március elsejétől a forint alapú lakáskölcsönök újra drágultak. Jelenleg a támogatott lakáshitelek közül a legmagasabbak a használt lakásra igényelt, évente változó kamatozással felvett hitelek, ahol – kezelési költséggel együtt – 11,2 százalékot kell fizetni. A drágulás valamennyi kereskedelmi bankra jellemző, az évente változó kamatra felvett kölcsönök kamata jelenleg 7,83 és 9,72 százalék között van. Az OTP-nél, ahol a támogatott kölcsönt csak változó kamatozással kínálják, minden maradt a februári szinten, mivel január 15-én mát „átárazták” a kamatokat. Náluk nyolcszázalékos kamattal és kétszázalékos kezelési költséggel lehet fölvenni hitelt; állítólag ezt a kamatszintet néhány hónapig fenn is tartják.

A jegybank szerint az idén 310 és 380 milliárd forint közötti összeggel esik vissza a lakáshitel-felvétel a tavalyi évhez képest.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország